Ελλάδα: Θλιβερή πρωτιά στην αύξηση αυτοκτονιών

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η Ελένη Μπεκιάρη, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα.

Όπως επισήμανε, αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο ήταν οικονομικοί λόγοι.

Είπε ότι οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018, έχουν τετραπλασιαστεί από το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι πέθαναν αυτοκτονώντας στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Από τους οποίους, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες (αναλογία αντρών-γυναικών 4 προς 1).

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ακολουθούν αυξητική τάση. Το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με 328 αυτοκτονίες το 2007 (268 άντρες και 60 γυναίκες). Παράλληλα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, που εκτιμάται ότι είναι δέκα με είκοσι φορές περισσότερες (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Η «Κλίμακα» -που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2007- τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, η φετινή επέτειος της 10ης Σεπτεμβρίου προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια, που αυτή προκαλεί, μπορούν να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ότι σε εργαζόμενους» .

Μέλη της «Κλίμακας» θα μεταβούν στο Πεκίνο για να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Επιστρέφοντας και έχοντας τα νέα δεδομένα θα ξεκινήσει και η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο , σε παγκόσμια κλίμακα.

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στο τραγικό γεγονός
Πηγή: skai.gr