Ανάκληση φυτικών φαρμάκων λόγω υποψίας Ε.coli στην Γερμανία

Η Γερμανία ανακάλεσε φυτικά φάρμακα που περιέχουν αιγυπτιακό μοσχοσίταρο εξαιτίας των υποψιών ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο ευθύνονται για την πρόσφατη θανατηφόρα επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι στιγμής 50 άνθρωποι στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία έχουν χάσει τη ζωή τους από το στέλεχος του E.coli που ευθύνεται για την επιδημία αιμορραγικής διάρροιας. Σύμφωνα με ερευνητές ένα φορτίο μοσχοσίταρου που εισήχθη το 2009 από την Αίγυπτο θεωρείται «ο πιο πιθανός σύνδεσμος» ανάμεσα στα κρούσματα δηλητηρίασης από το βακτήριο E.coli στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κάποιοι γερμανοί βοτανολόγοι συστήνουν αλεσμένους σπόρους μοσχοσίταρου για την καταπολέμηση του έλκους και άλλων προβλημάτων πέψης.

Το ομοσπονδιακό ινστιτούτο φαρμάκων (BfArMb) με έδρα τη Βόνη ζήτησε να ανακληθούν συγκεκριμένες παρτίδες αυτής της σκόνης διότι περιέχουν αιγυπτιακό μοσχοσίταρο που εισήχθη από την Αίγυπτο μεταξύ του 2009 και του 2011.

Το BfArMb επεσήμανε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια βάσει της σύστασης που εξέδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία απαγόρευσε την εισαγωγή σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο.
Πηγή: skai.gr