Σημαντικό ποσοστό καρκίνων οφείλεται στο αλκοόλ

Σχεδόν το 10% όλων των καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα Γερμανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Δανία και διαπίστωσαν ότι 50,400 από τις συνολικά 79,100 περιπτώσεις ορισμένων τύπων καρκίνου το 2008 προκλήθηκαν εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ πάνω από τα συνιστόμενα όρια.

"Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κατανάλωση αλκοόλ περιοριζόταν σε δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα στις γυναίκες", δήλωσε η Μαντλέν Σούτζε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

"Ακόμη περισσότερα κρούσματα καρκίνου θα προλαμβάνονταν αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από τις συνιστώμενες ποσότητες".

Ένα συνηθισμένο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και είναι ισοδύναμο με ένα ποτήρι κρασί 125ml ή 250ml μπύρας.

"Πολλοί άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου", είπε η Σάρα Χιόμ, διευθύντρια πληροφοριών υγείας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Cancer Research UK.

Επισήμανε ότι στη Βρετανία, ο καρκίνος του στόματος έχει γίνει πολύ πιο συχνός τα τελευταία 10 χρόνια, και "ένας από τους λόγους για αυτό θα μπορούσε να τα υψηλότερα επιπέδα κατανάλωσης".

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου του ήπατος, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού ή του εντέρου, και καρκίνων του ανώτερου πεπτικού συστήματος, όπως του στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου. 
Πηγή: skai.gr