Κλείσιμο

Υψηλότερος ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στους διαβητικούς

Οι διαβητικοί ήταν γνωστό ότι εμφανίζουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν στοιχεία από 97 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 820.000 ανθρώπους διεθνώς.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση) διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί έχουν 25% κατά μέσο όρο μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο (κυρίως του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου και του πνεύμονα), ενώ αναλογικά αυξημένος είναι ο αντίστοιχος κίνδυνος και για θάνατο από μολύνσεις, νεφρά, πνευμονία ή πάθηση του ήπατος. Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά μόνο όσα άτομα δεν μπορούν να ελέγξουν τον διαβήτη τους σωστά (π.χ. όταν έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα τους ακόμα και μετά από νηστεία).

Ο διαβήτης έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, καθώς εκτιμάται ότι πλήττει πλέον περίπου 280 εκατομμύρια ή το 6,4% του πληθυσμού της Γης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, καθώς αυξάνεται η παχυσαρκία.

«Τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη καταπολέμησης του διαβήτη και καλύτερης κατανόησής του, καθώς ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά συνδέεται και με άλλες παθήσεις», δήλωσε ο ερευνητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο.

Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο διαβήτης δεν διαγιγνώσκεται ούτε θεραπεύεται σωστά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αυτών των ανθρώπων να πεθάνουν πρόωρα ή να πάθουν διάφορες άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωση ή νεφροπάθεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας 50χρονος με διαβήτη πεθαίνει, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με ένα συνομήλικό του χωρίς διαβήτη.

Πηγή: skai.gr