Κλείσιμο

Αντιφλεγμονώδες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του Πάρκινσον

Οι ενήλικες που παίρνουν σε τακτική βάση το διαδεδομένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο «ιβουπροφαίνη» (ibuprofen), μπορούν να μειώσουν μέχρι 40% τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν το παίρνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Άλλοι επιστήμονες πάντως θεωρούν πρόωρο να καταλήξουν σε συμπέρασμα κατά πόσο τα οφέλη της λήψης του φαρμάκου υπεραντισταθμίζουν τις πιθανές παρενέργειες που έχουν γενικότερα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κυρίως τον κίνδυνο για γαστρεντερική αιμορραγία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλμπέρτο Ασκέριο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν περισσότερους από 135.000 άνδρες και γυναίκες, που ήταν τακτικοί χρήστες της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας (δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) και διαπίστωσαν ότι ήταν κατά 40% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Πάρκινσον.

«Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, συνεπώς είναι σαγηνευτική η πιθανότητα ότι το ιμπουπροφέν, ένα υπάρχον και σχετικά μη τοξικό φάρμακο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτή την πάθηση», δήλωσε ο Ασκέριο.

Το Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ποσοστό περίπου δύο ατόμων, ανά 1.000.

Μεταξύ άλλων, προκαλεί τρέμουλο, ακαμψία και δυσκολία στην κίνηση, ιδίως σε άτομα άνω των 50 ετών, αν και είναι δυνατό να εκδηλωθεί και σε νεαρότερους ανθρώπους.

Η πάθηση αποδίδεται στην έλλειψη της χημικής ουσίας ντοπαμίνης λόγω της προηγηθείσας καταστροφής εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα δρουν προστατευτικά για το Πάρκινσον, όμως δεν ήταν ως τώρα ξεκάθαρο ποια από όσα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος. Τώρα, συγκρίνοντας διάφορα από αυτά, κατέληξαν ότι το ibuprofen, που περιέχεται σε διάφορα αναλγητικά (π.χ. για την αρθρίτιδα), τα οποία κυκλοφορούν με ποικίλες εμπορικές ονομασίες, όπως Advil, Motrin και Nuprin, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Ο μηχανισμός που δρα το φάρμακο στη νευρολογική νόσο, είναι ακόμα άγνωστος, όπως δήλωσε ο ερευνητής του Χάρβαρντ Ξιάνγκ Γκάο.

Εξάλλου, εκτός από τα πιθανά στομαχικά προβλήματα, μια πρόσφατη έρευνα συνέδεσε το ibuprofen, αν λαμβάνεται κάθε μέρα για μερικά χρόνια, με μια μικρή αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Πηγή: skai.gr