Έλεγχοι στα κτηνοτροφικά προϊόντα της ΕΕ από Μόσχα

Την ενίσχυση των ελέγχων στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε το Σάββατο η Ρωσία μετά το κλείσιμο από το Βερολίνο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη διοξίνη.

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της γεωργίας δεν διευκρίνισε πάντως ποιες είναι οι άλλες χώρες.

Σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι η Ρωσία μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος εάν δεν λάβει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν, και αν δεν ικανοποιηθεί από τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τους Ευρωπαίους.

"Διατηρούμε το δικαίωμα να επιβάλλουμε περιορισμούς στις προμήθειες προς την ρωσική αγορά τροφίμων ζωικής προέλευσης από περιοχές υψηλού κινδύνου", διευκρινίζεται.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε 4.700 αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτροφεία χοίρων, και κατέστρεψε 100.000 αυγά, λόγω του κινδύνου μόλυνσης των ζωοτροφών από διοξίνη.

Η ρωσική υπηρεσία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη ενημέρωσης από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσε ότι έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ενημέρωση.

"Η ΕΕ εξακολουθεί να στερείται ενός μηχανισμού για ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τα ζώα και τους ανθρώπους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξεγιένκο στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα απαγόρευσε το Σάββατο τις εισαγωγές κρέατος από τη Γερμανία.

«Δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τα ελληνικά αβγά, τα οποία οι πτηνοτρόφοι ταΐζουν αποκλειστικά με καλαμπόκι και σιτηρά» διαβεβαίωσε το Σάββατο μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 το τέλος της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδος Μάνος Ζορμπάς.
Πηγή: skai.gr