"Απαραίτητος ο εμβολιασμός"

Στη νέα γρίπη οφείλεται περίπου το 40% των ιώσεων που ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο τον πληθυσμό στην Ελλάδα, καθώς έχει αρχίσει το πανδημικό κύμα της γρίπης A, όπως τόνισαν καθηγητές επιδημιολογίας στο πλαίσιο ημερίδας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι καθηγητές, επεσήμαναν επίσης ότι αυτή την περίοδο καταγράφονται στη χώρα μας αυξημένα κρούσματα πνευμονίας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η Μαρία - Ελένη Γιαμαρέλου, καθηγήτρια παθολογίας και πρόεδρος συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ότι "ακόμα και 10% του πληθυσμού να είναι τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός" και επανέλαβε την αναγκαιότητα άμεσου εμβολιασμού του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Χαρακτήρισε μάλιστα τυχερή συγκυρία το ότι ο καιρός είναι καλός και κερδίζεται χρόνος.

Επίσης, τόνισε ότι οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και ελάχιστες και συνέστησε σε όσους είναι αλλεργικοί σε οποιαδήποτε ουσία να ενημερώνουν προηγουμένως το κέντρο εμβολιασμού.

Η κα Γιαμαρέλου, είπε ότι σε συνεννόηση με τα εμβολιαστικά κέντρα, οι ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα.

Αναφερόμενη στη Σουηδία, όπου πέθαναν πέντε άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί, είπε ότι και οι πέντε άνηκαν σε ομάδες υψηλού κίνδυνου και είχαν επιβαρημένη υγεία, ενώ οι θάνατοί τους δεν προήλθαν από το εμβόλιο.

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Α είναι ασφαλές εξέφρασε νωρίτερα στο ΣΚΑΪ ο Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού και μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μάριος Λαζανάς.

Τόσο η κα. Γιαμερέλου όσο και ο κ. Λαζανάς επεσήμαναν ότι έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία άρχισε την Πέμπτη η δεύτερη φάση εμβολιασμού για τη γρίπη H1N1. Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ροζλίν Μπασλό, "έδωσε το παράδειγμα" στους δύσπιστους Γάλλους, κάνοντας το εμβόλιο το μεσημέρι, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στα 1.060 ειδικά κέντρα που έχουν διαμορφωθεί σε σχολεία και δημοτικές αίθουσες, καλούνται να προσέλθουν έξι εκατομμύρια Γάλλοι.

Η Γαλλία έχει παραγγείλει συνολικά 94 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 4 διαφορετικά εργαστήρια, με κόστος 1,5 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη φάση εμβολιασμού, που αφορούσε το νοσηλευτικό προσωπικό, εμβολιάστηκε μόνο το 10%, πράγμα που δεν ενθάρρυνε ιδιαίτερα τους πολίτες.
Πηγή: skai.gr