Νέα δεδομένα για τη στρατιωτική θητεία

Στρατολογικά προνόμια σε πολύτεκνες οικογένειες προβλέπει - μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή. Επί του παρόντος, πάντως, το νέο στρατολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 18. Μεταξύ των σημαντικότερων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
9μηνη θητεία θα υπηρετούν:
- και ο δεύτερος μεγαλύτερος αδελφός από 4 αδέλφια.
- ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.
6μηνη θητεία θα υπηρετούν:
-όλα τα αδέρφια οικογένειας που αποτελείται από έξι ή και περισσότερα παιδιά
- ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων
- ο μόνος γιος του οποίου και οι δυο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει
- ο σύζυγος που έχει ανίκανη για κάθε εργασία σύζυγο.
Όλοι όσοι υπάγονται στις ισχύουσες κατηγορίες τρίμηνης μειωμένης θητείας απαλλάσσονται της στράτευσης. Δηλαδή:
- ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει ένα τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή
- ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου
- ο πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, ο οποίος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
Αλλες ρυθμίσεις
-Αίρεται η απαλλαγή υποχρέωσης στράτευσης που ισχύει σήμερα για μοναχούς και κληρικούς
- Ο μεγαλύτερος αδελφός από δύο αδέλφια που υπηρετούν ταυτόχρονα τη στρατιωτική τους θητεία, θα μπορεί να υπηρετεί στον τόπο κατοικίας των γονέων του.
- Καθιερώνεται νομοθετικά για πρώτη φορά αναβολή για όσους ακολουθούν θεραπευτική αγωγή σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων του εξωτερικού, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για το εσωτερικό.
- Καθιερώνεται επιπλέον χορήγηση αναβολής σπουδών για δύο έτη για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για αυτούς που έχουν δυσλεξία. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για μεταπτυχιακές σπουδές.
- Όσοι κατατάσσονται και είναι άνω των 35 ετών υποχρεούνται στην εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, τουλάχιστον ενός μηνός.
- Επιτρέπεται για πρώτη φορά η χορήγηση ή θεώρηση διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Καθιερώνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης, των ομογενών που προέρχονται από χώρες του τέως ανατολικού Συνασπισμού ή την Τουρκία, εφόσον η εγγραφή τους σε Μητρώο Αρρένων πραγματοποιήθηκε μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
Φυγοστρατία
-Με στόχο τον έλεγχο της φυγοστρατίας, παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας να ζητά αυτεπάγγελτη επανεξέταση της σωματικής ικανότητας ορισμένων ή όλων των απαλλαγέντων από τη στράτευση, περιοδικά, ανά πενταετία, ή έκτακτα κατά την κρίση του.
- Μειώνεται ο χρόνος της πειθαρχικής φυλάκισης που δεν υπηρετείται και υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας από 35 ημέρες σε 20, λόγω μείωσης της θητείας.
Τέλος, ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Ιδρύματα, που επιτρέπει την ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και ρυθμίζει σειρά θεμάτων του διδακτικού προσωπικού τους.
Πηγή: skai.gr