Βεβαρυμένες Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τη μικροσωματιδιακή ρύπανση

Έντονο πρόβλημα μικροσωματιδιακής ρύπανσης στην ατμόσφαιρα εμφανίζεται να έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι δύο ελληνικές πόλεις θεωρούνται από τις πλέον επιβαρυμένες σε μικροσωματίδια στην Ευρώπη. Έρευνα του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών φανερώνει ότι τουλάχιστον τις μισές ημέρες ημέρες του χρόνου, οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ξεπερνούν το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Με βάση τη νέα κοινοτική οδηγία, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, το όριο των 50 μικρογραμμαρίων δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο. Ηδη σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας γίνεται συζήτηση για την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από το κέντρο, κάποιες ημέρες το χρόνο, προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση.
Το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπολογίζει ότι για να είναι εντός των ορίων οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πρέπει οι εκπομπές να μειωθούν έως και 65 %.
«Στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα ρύπανσης με μικροσωματίδια από ότι στη Γερμανία αλλά δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο» ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής στο ΑΠΘ, υπεύθυνος του εργαστηρίου Νίκος Μουσιόπουλος.
Το αρνητικό είναι επίσης ότι οι επιστήμονες εντοπίζουν όλο και περισσότερα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τις δύο μεγάλες ελληνικές πόλεις με μικρότερη διάμετρο. «Αυτά τα σωματίδια εισβάλουν όλο και πιο βαθιά στους πνεύμονες και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες» ανέφερε στο ΣΚΑΪ η καθηγήτρια του ΑΠΘ Κωνσταντίνα Σαμαρά
Πηγή: skai.gr