Airbus Α380 στο Ελ. Βενιζέλος

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συγκαταλέγεται μεταξύ του περιορισμένου αριθμού αεροδρομίων παγκοσμίως, που μπορούν να δεχθούν και να εξυπηρετήσουν το τεράστιο υπερσύχρονο αεροσκάφος Airbus Α380, το πρώτο εκ των οποίων παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να μεταφέρει πάνω από 600 επιβάτες, χρειάζεται ειδικές προδιαγραφές για να μπορεί να εξυπηρετηθεί σε αεροδιαδρόμους.

Τις προδιαγραφές αυτές έχει, σύμφωνα με την Airbus και τις εταιρίες Singapore Airlines, Emirates και Qantas που εντάσσουν το νέο αεροσκάφος στο στόλο τους, το Ελευθέριος Βενιζέλος, η διοίκηση του οποίου, από το 2002, συμμετείχε στις εργασίες του Α380 Airport Compatibility Group με αντικείμενο τις επιχειρησιακές ανάγκες των αεροδρομίων και στόχο την ασφαλή και άριστη εξυπηρέτηση του Α380 κατά την προσγείωση, τη στάθμευση και την απογείωση.

Αποτέλεσμα των εργασιών ήταν, μεταξύ άλλων, η σχετική πιστοποίηση που έλαβε η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό E.A.S.A. (European Aviation Safety Agency), καθώς και από τη Federal Aviation Administration των Η.Π.Α., για να επιχειρεί το αεροσκάφος Airbus A380 σε αεροδρόμια όπως του Σίδνεϊ, του Λος Άντζελες , του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Άμστερνταμ, της Ρώμης, της Βιέννης και της Αθήνας.
Πηγή: skai.gr