Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Λιθάκια, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε σε δασική περιοχή στο χωριό Αγαλάς Ζακύνθου, μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε και προς το χωριό Κερί, το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ η Πυροσβεστική έχει ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού Αγαλάς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Σαν τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με  πληροφορίες, τα ενεργά μέτωπα είναι τρία και η νύχτα αρκετά δύσκολη για τις δυνάμεις που επιχειρούν.  

Στην περιοχή βρίσκονται 171 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 2 μηχανοκίνητες και 9 πεζοπόρες ομάδες, ενώ συνδράμουν και 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί ήδη δύο σπίτια και η σκεπή ενός ξενοδοχείου.

Η νύχτα είναι δύσκολη για το χωριό Κερί, όπου η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει από τις 11 το πρωί της Κυριακής ένα πανέμορφο πευκοδάσος που υπήρχε στην περιοχή.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί -αφού οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου- έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση.

Τη στιγμή αυτή δεν κινδυνεύουν τα σπίτια του χωριού ενώ τεράστια πυροσβεστική δύναμη έχει περικυκλώσει το χωριό ώστε να το προστατέψει.

Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά με το πρώτο φως την ημέρας εναέρια μέσα θα αρχίσουν ρίξεις νερού ώστε να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι φλόγες έφτασαν έως τις αυλές κατοικιών. Η Πυροσβεστική αναφέρει πως το απόγευμα η φωτιά πλησίασε κατοικημένες ζώνες όμως μετά την δύση του Ηλίου η απειλή δεν είναι άμεση. Η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται από πολλές διάσπαρτες εστίες που μπορούν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή.

Υπάρχουν αναφορές για δύο κατεστραμμένα σπίτια που βρίσκονταν μέσα στο δάσος. Ένα εξ αυτών έχει αναμφίβολα καεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη. Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στην οροφή ενός ξενοδοχείου.

Ο κ. Αρετάκης υποστήριξε πως το μέτωπο έχει έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων κι ότι υπάρχει κίνδυνος περικύκλωσης του χωριού Κερί λόγω της κατεύθυνσης που έχουν πάρει οι φλόγες. Προσέθεσε πάντως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν απειλούνται άμεσα άλλοι οικισμοί.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 11:00 το πρωί όμως στην συνέχεια οι  άνεμοι, που νωρίτερα ήταν αρκετά ισχυροί, προκάλεσαν εξάπλωση σε δασική ζώνη προς τα νότια και νοτιοδυτικά, καθιστώντας τις φλόγες ανεξέλεγκτες.

Στο νησί έχουν σταλεί μεγάλες ενισχύσεις ενώ έχουν αποσυρθεί λόγω σκότους τα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και τα δύο ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού.

Στο νησί βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος νωρίτερα κινητοποίησε τις τοπικές Αρχές ώστε να γίνει άμεσα εκκένωση, εάν χρειαστεί, κατά την διάρκεια της νύχτας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Συνετός

Νωρίς το απόγευμα απομακρύνθηκαν περίπου 300 κάτοικοι από το χωριό Κερί, κυρίως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Στην συνέχεια εκκενώθηκε και το χωριό Αγαλάς.

Απομακρύνθηκαν επίσης 120 άτομα από ξενοδοχείο της περιοχής και μεταφέρθηκαν σε διαφορετική μονάδα του ίδιου ξενοδόχοι, στην περιοχή του Καλαμακίου.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Συνετός
Πηγή: skai.gr