Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον τούρκο πρέσβη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο τούρκος πρεσβευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Αθήνας και υπενθύμισε στον πρέσβη Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ’γκυρα στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Οζούγκερτζιν επαναβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία με την ΕΕ, και σημείωσε ότι θα μεταφέρει τα παράπονα στην ’γκυρα.

Η συμφωνία του 2016 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η γειτονική χώρα θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να εμποδίσει την δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών μετακίνησης προς την Ελλάδα.

Η κλήση του τούρκου διπλωμάτη έγινε μία μέρα μετά την άφιξη περισσότερων από 500 ανθρώπων στην Λέσβο. Οι τουρκικές Αρχές δεν ανταποκρίθηκαν σε επανειλημμένες κλήσεις από την πλευρά του Λιμενικού.

Οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες έχουν επίσης ενημερώσει την ΕΕ για τις εξελίξεις, καθώς η Αθήνα θεωρεί τις αυξημένες ροές μείζον ζήτημα που αφορά ολόκληρο το μπλοκ.

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου - Ερντογάν

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του καθεστώτος ’σαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, στην Συρία, εγείρουν το ενδεχόμενο ενός ακόμα κύματος προσφύγων προς την Ευρώπη, προειδοποίησε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι κινήσεις των συριακών δυνάμεων έχουν προκαλέσει ανησυχίες για σύγκρουση της Δαμασκού με τα τουρκικά στρατεύματα που επιτηρούν την εκεχειρία στην Ιντλίμπ, όμως ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει διαβεβαιώσει την ’γκυρα πως δεν θα γίνουν επιθέσεις κατά των 12 τουρκικών παρατηρητηρίων στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του επισήμανε πως χιλιάδες Σύροι έχουν αρχίσει να κινούνται προς τα τουρκο-συριακά σύνορα εξαιτίας της κρίσης στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά λαμβάνει μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η κίνηση.

Ανησυχία στην Αθήνα

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως οι ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν αυξηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας ήδη στεγάζουν υπεράριθμους αιτούντες άσυλο.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Κουμουτσάκος έχουν αναφέρει ότι έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί στην Βουλή αναθεώρηση της νομοθεσίας για την χορήγηση ασύλου, με κύριο στόχο την επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων και την πραγματοποίηση επαναπροωθήσεων που επίσης προβλέπει η συμφωνία με την ’γκυρα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης