Κλείσιμο

Στο αρχείο η υπόθεση Novartis (και) για τον Γιάννη Στουρνάρα - Τι δήλωσε

Στο αρχείο τέθηκε, με καθυστέρηση μηνών, η υπόθεση της Novartis για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που χειρίζεται πάνω από δύο χρόνια τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η αρχειοθέτηση για τον κ. Στουρνάρα ακολούθησε προηγούμενες αρχειοθετήσεις για τους περισσότερους από τους δέκα πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν από τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν από τις έρευνες που ακολούθησαν στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις αρχικές έωλες μαρτυρίες τους που είχαν τόσο επικριθεί.

Παράλληλα η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να παρασχεθεί άδεια για άσκηση δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αποστέλλει στη Βουλή πολυσέλιδο πόρισμα για τον πρώην υπουργό όπου αναλύονται τα δεδομένα της υπόθεσης και τα στοιχεία για τα οποία ζητείται η δίωξη.

Η αρχειοθέτηση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η έβδομη κατά σειρά καθώς έχουν προηγηθεί οι αρχειοθετήσεις για τους Αντώνη Σαμαρά, Παν. Πικραμμένο, Ευ. Βενιζέλο, Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνο, Αν. Λυκουρέντζο ενώ ανοικτή παραμένει ακόμα η διαδικασία για τους ’δωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο από τον οποίο έχουν ζητηθεί εξηγήσεις και πλέον η Βουλή καλείται να παράσχει άδεια για άσκηση διώξεως.

Οι απανωτές αρχειοθετήσεις στην υπόθεση, που είχε χαρακτηριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως σκάνδαλο πρώτης γραμμής, επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία στοιχείων σε βάρος των πολιτικών που είχαν εξ αρχής καταγγείλει ότι επρόκειτο περί σκευωρίας και περί ενοχοποίησης τους με στόχο την πολιτική τους εξόντωση.

Ήδη για την αναζήτηση ευθυνών όσων ενεπλάκησαν στην ενοχοποίηση τους έχουν στραφεί δικαστικά τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει καταθέσει αιτήματα για την άρση της προστασίας των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων στρεφόμενος και αυτός κατά εκείνων που οργάνωσαν την εμπλοκή τόσων πολιτικών στην υπόθεση χωρίς στοιχεία.

Ήδη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Ευ. Ζαχαρής ερευνά τα καταγγελλόμενα περί σκευωρίας, ενώ για παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα στην υπόθεση έχουν υπάρξει καταγγελίες τόσο από τον πρώην εποπτεύοντα τις έρευνες αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελή, όσο και από την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου η οποία είχε μιλήσει το πρώτον για την εμπλοκή στην υπόθεση πρώην κυβερνητικού στελέχους με το προσωνύμιο "Ρασπούτιν".

«Ιταμή διαδικασία σπίλωσης» 


«Σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους» σχολίασε ο διοικητής της ΤτΕ. 
Πηγή: Iωάννα Μάνδρου - skai.gr