Δεκάδες καταλήψεις παραμένουν στα Εξάρχεια

Σαράντα-έξι κτήρια τελούν υπό κατάληψη στην Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ενώ οι σημερινές επιχειρήσεις σε τέσσερα κτίσματα στα Εξάρχεια φαίνεται να προαναγγέλλουν νέα επιχειρησιακή προσέγγιση από την πλευρά της Αστυνομίας.

Είκοσι-τρία από τα κατειλημμένα κτήρια βρίσκονται στα Εξάρχεια. Εξ αυτών 12 αποτελούν καταφύγια προσφύγων και μεταναστών ενώ τα υπόλοιπα 11 ελέγχονται από αντιεξουσιαστές.

Οι σημερινές παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσαν δύο καταλήψεις στην οδό Σπύρου Τρικούπη και την αποκαλούμενη κατάληψη «GARE» στην Καλλιδρομίου, ενώ ελέγχθηκε κτήριο στην οδό Ασημάκη Φωτήλα που αποδείχτηκε άδειο.

Στην Καλλιδρομίου έγιναν τρεις προσαγωγές που στην συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Ένας από τους συλληφθέντες είναι παλιός γνώριμος της Αστυνομίας, καθώς ήταν ανάμεσα στα εκατοντάδες άτομα που κρατήθηκαν μετά την πρώτη εισβολή αστυνομικών σε άσυλο, το 1995. Ο δεύτερος είναι 65χρονος Γάλλος που είχε συλληφθεί τον Ιούλιο, μετά την επίθεση αντιεξουσιαστών έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Ο τρίτος δεν έχει απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο νέας φιλοσοφίας στα Εξάρχεια, η Αστυνομία άρχισε να λαμβάνει μέτρα ώστε να αποτραπεί νέα κατάληψη του κτηρίου στην Καλλιδρομίου, το οποίο έχει ανακαταληφθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν.

’μμος, τσιμέντο, χαλίκι και τσιμεντόλιθοι τοποθετούνται σε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην επιτραπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος, ενώ η Αστυνομία σχεδιάζει την τοποθέτηση μόνιμης δύναμης στην περιοχή. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία γινόταν παράνομα.

Στο κτήριο βρέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και μία κουκούλα που στάλθηκαν για εξέταση στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Στις έρευνες στην Σπύρου Τρικούπη οι αστυνομικοί εντόπισαν περίπου 140 αλλοδαπούς, κυρίως οικογένειες, ανάμεσά τους 35 παιδιά.

Δέκα από τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είχαν έγγραφα στην κατοχή τους και δρομολογήθηκαν διαδικασίες απέλασής τους, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να οδηγηθούν σε κάποια ανοιχτή δομή φιλοξενίας.
Πηγή: skai.gr