Που αποδίδουν εμπειρογνώμονες την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στον Πόρο

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι έρευνες για την ανεύρεση του ουραίου τμήματος του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε την Τρίτη στον Πόρο, παρασύροντας στον θάνατο τον πιλότο, Νίκο Καρυστινό, έναν Ρώσο επιχειρηματία και τον σωματοφύλακά του, ρωσικής επίσης καταγωγής.

Το συγκεκριμένο τμήμα αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, με τις πρώτες πληροφορίες ωστόσο από την έρευνα της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων που εξετάζει την άτρακτο, να αποκλείουν την πιθανότητα μηχανικής βλάβης, δείχνοντας ως υπαίτιο για την πτώση τον ανθρώπινο παράγοντα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τη στιγμή της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου στα καλώδια της ΔΕΗ, ο κινητήρας του βρισκόταν σε απόλυτη ισχύ, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν παρουσίαζε κάποια μηχανική βλάβη.

Επιπλέον, ο ήλιος τη στιγμή της απογείωσης ήταν κάθετος, γεγονός που συνηγορεί στο σενάριο ο κυβερνήτης να κατάφερε να περάσει από το πρώτο καλώδιο, χωρίς να δει το δεύτερο, εξαιτίας του ήλιου και να προσκρούσει πάνω του.

Τέλος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, φαίνεται να παραβιάστηκε ο άτυπος κανονισμός του αυθαίρετου ελικοδρομίου του Γαλατά που θέλει τους πιλότους να απογειώνονται και να προσγειώνονται από τη δυτική πλευρά. Το μοιραίο ελικόπτερο απογειώθηκε από την ανατολική πλευρά.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αναμένεται το τελικό πόρισμα της έρευνας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ, μετά τις αποκαλύψεις για αδράνεια του Διαχειριστή στην σήμανση των εναέριων καλωδίων ρεύματος που συνδέουν τον Πόρο με τον Γαλατά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είναι αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα».

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα απαρτίζεται από 10 μέλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά το αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου και το οποίο κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανου Οκταποδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα.





Πηγή: skai.gr