Κλείσιμο

Βαρβιτσιώτης: Έχουμε πει πως δεν θα βοηθήσουμε το ιρανικό τάνκερ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένη να διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο την πλεύση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου προς την Συρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σημείωσε πως το εκτόπισμα του πετρελαιοφόρου Adrian Darya 1 ούτως ή άλλως δεν του επιτρέπει να δέσει σε ελληνικό λιμένα, καθώς κανένας ντόκος δεν έχει το απαραίτητο βάθος ή κατάλληλες υποδομές.

Παραδέχτηκε ότι το τάνκερ μπορεί να αγκυροβολήσει ανοιχτά των ελληνικών ακτών, εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση. Διευκρίνισε πάντως ότι το γεγονός ότι το πλοίο έχει δηλώσει την Καλαμάτα ως λιμάνι κατάπλου δεν σημαίνει κάτι και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί πιέσεις από την Ουάσιγκτον ώστε να μην προσφέρει αγκυροβόλι ή βοήθεια στο ιρανικό πλοίο. Προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν θέλει επ’ ουδενί να διαταράξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ενώ παράλληλα καλλιεργεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

Νωρίτερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα υποστηρίξει το ιρανικό τάνκερ. Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ILNA μετέδωσε πως το πλοίο έχει μισθωθεί από ναυτιλιακή εταιρεία του Ιράν, διορθώνοντας προηγούμενο τηλεγράφημά του στο οποίο ανέφερε πως έχει ναυλωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι Φρουροί έχουν κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ αλλά όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν έχει έλθει σε επαφή με την Αθήνα όσον αφορά το τάνκερ, μολονότι η ιρανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παρέμβουν την πλεύση του Adrian Darya 1.

Εάν το τάνκερ συνεχίσει την πορεία του αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Καλαμάτας την προσεχή Κυριακή. Έως τώρα δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα κατάπλου, που χρειάζεται να γίνει έως 48 ώρες πριν την άφιξη.
Πηγή: skai.gr