Εκκενώνονται δύο χωριά στην Εύβοια - Aπειλείται άμεσα το ένα χωριό (videos)

Εντολή για εκκένωση των χωριών Mακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για προληπτικούς λόγους, καθώς η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν με πούλμαν προς τα Ψαχνά, δηλαδή κοντά στη θάλασσα, ωστόσο κάποιοι από τους κατοίκους αρνούνται να αφήσουν τις περιουσίες τους. Οι πύρινες γλώσσες έχουν φτάσει κοντά στα πρώτα σπίτια του Μακρυμάλλη. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι κάτοικοι του χωριού Σταυρός. Είναι ενδεικτικό ότι η αιθαλομίχλη και η μυρωδιά της φωτιάς έφτασαν μέχρι την Αττική προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.



Στην Εύβοια το πύρινο μέτωπο εξαπλώθηκε βορειοδυτικά, με συνέπεια την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, και έχει φθάσει στην Μονή της Παναγίας του Μακρυμάλλη που κινδυνεύει άμεσα και έχει εκκενωθεί από μοναχούς. 


Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης από νωρίς προληπτικά για την ασφάλεια των πολιτών, και ότι τα χωριά δεν απειλούνται άμεσα.

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.,8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ. H φωτιά στην Εύβοια καίει πευκοδάσος Natura. 





«Είναι σε εξέλιξη η φωτιά, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή την ώρα είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος» επισήμανε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψάθας. Μας ανησυχεί ο άνεμος είναι δύσκολη η κατάσταση για όλους, ειδικά για τους χειριστές, για τις στοχευμένες ρίψεις. Αν κοπάσει ο άνεμος, εκτίμησε ο κ. Ψάθας, η κατάσταση θα βελτιωθεί. 

Στην περιοχή της Αγριλίτσας υπάρχει καταφύγιο άγριας ζωής και δίνεται μεγάλο βάρος εκεί εξήγησε νωρίτερα, ενώ προληπτικά μετά από εισήγηση τρεις μοναχοί απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.





Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς, καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε



Μιλώντας στον σταθμό μας, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δήλωσε ότι η φωτιά είναι πολύ μεγάλη και καίει πυκνό δάσος. Σημείωσε ότι ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται τα πτητικά μέσα. Ο δήμαρχος τόνισε ότι για την ώρα δεν κινδυνεύουν οικισμοί, σημειώνοντας πάντως ότι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί.





’ρτα – Ιωάννινα 

Σε εξέλιξη παραμένουν επίσης η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δύσβατη δασική έκταση στο Πλατύ της ’ρτας. Το πρωί ξεσπασε φωτιά και στην Μεγαλοράχη ’ρτας. Κάιει πέυκα, ενώ στην περιοχή πνεουν ισχυροι άνεμοι. Επιχειρούν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής. 

Μία ακόμη φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα, στα Ιωάννινα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου.




Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

xartis-triti-ena