Χωριό φάντασμα η Βρίσα Λέσβου, υποσχέσεις και γραφειοκρατία (vids+pics)

Σχεδόν 2 χρόνια  μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου με δύναμη 6,3 Ρίχτερ  στη Μυτιλήνη και οι υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης ότι «η Βρίσα θα ξαναχτιστεί και θα γίνει πρότυπο χωριό», έχουν μείνει στα λόγια..

Το ημερολόγιο δείχνει να έχει σταματήσει στη 12η Ιουνίου  του 2017 και οι δείκτες του ρολογιού να έχουν κολλήσει στις 15.28 το μεσημέρι, όταν όλο το χωριό άρχισε να σείεται στους ρυθμούς των 6,3 Ρίχτερ που άφησαν πίσω τους μια νεκρή γυναίκα, κατεστραμμένες ζωές και σπίτια γκρεμισμένα.


Το χωριό έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, πλην ελαχίστων που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να ελέγχουν τις περιουσίες τους, σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κατεδαφιστέα παραμένουν στη θέση τους, τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους σε προκατασκευασμένες αίθουσες και το μόνο που δίνεται είναι το επίδομα ενοικίου.

Ο Στρατής Νικέλλης γραμματέας στην βιβλιοθήκη της Βρίσας που λειτουργεί και ως πνευματικό κέντρο, με μουσικά και θεατρικά δρώμενα, περιγράφει στο skai.gr πώς  το τέρας της γραφειοκρατίας, στοίχειωσε σαν φάντασμα, το χωριό της Βρίσας:


«Παρατηρείται μια στασιμότητα  και αδράνεια αν και έχουν περάσει 2 χρόνια. Αυτή τη στιγμή ακόμα εκκρεμούν οι κατεδαφίσεις  50 με 60 σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, ενώ από τα 250 κτήρια  που κρίθηκαν επικίνδυνα μόλις σε 2 με 3  και μετά από πολλές πιέσεις έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανοικοδόμησης.   Ενδεικτικό της αδράνειας είναι ότι ακόμα και τα δημοτικά κτήρια έχουν παραμείνει ερείπια, καθώς η απερχόμενη διοίκηση έχασε τις προθεσμίες για να εξασφαλίσει κονδύλια από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών
(ΔΑΕΦΚ).»


Η αλήθεια είναι ότι οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας βρίσκονται εδώ και 2 χρόνια σε έναν διαρκή «πόλεμο» με δεκάδες προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Πολιτισμού, αλλά και της υποστελέχωσης, λόγω των φονικών καταστροφών σε Μάνδρα και Μάτι, στην Χαλκιδική και πρόσφατα τον σεισμό της Αθήνας, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). 

Όπως λέει ο κ. Νικέλης: «Η αλήθεια είναι τα χρήματα για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές σε όλη την Ελλάδα προέρχονται αποκλειστικά από την  ΔΑΕΦΚ, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί όταν ο αριθμός των μηχανικών που απασχολούνται είναι  20 με 30. Που να πρωτοπάνε».


Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, Κώστας Σταυρινός, στο site του συλλόγου : «Οι άρχοντες του τόπου μας (Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Πολιτικοί, Μητροπολίτης, βουλευτές) έκαναν το καθήκον τους με μεγάλα λόγια ως άλλοι Μαυρογιαλούροι και, μόλις τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού, φάνηκε η πραγματική έκταση του ενδιαφέροντος του καθενός. Με καθυστερήσεις και πιέσεις επιλύθηκαν άμεσα και επείγοντα προβλήματα, όπως ήταν η επιδότηση ενοικίου, αλλά και πολλά ζητήματα έχουν μείνει εκκρεμή ή άλυτα και άλλα φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός. Γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό στις αρμόδιες για τα ζητήματά μας υπηρεσίες, μεγάλες καταστροφές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δημιούργησαν και δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις. Επίσης, η αδιαφορία του Δήμου για τα δημόσια κτήρια, η αναβλητικότητα της Περιφέρειας και οι λανθασμένες αποφάσεις της καλλιέργησαν την απογοήτευση και αισθήματα παραίτησης.»

Χωριό φάντασμα


Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι ότι το χωριό ακόμα δεν έχει χαρακτηριστεί ως κατάλληλο για κατοίκηση. Πάρα αυτά κατοικούν μόνιμα 150 άτομα, που δεν έχουν που να πάνε,  αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει καφενείο  , ενώ δεν λειτουργεί και  εκκλησία , καθώς οι δύο ναοί έχουν υποστεί καταστροφές, και ο  ιερέας  λειτουργεί κάποιες φορές  εντός ενός άλλου κτηρίου.


Ενδεικτικό παράδειγμα  της  εξοντωτικής γραφειοκρατίας είναι η περίπτωση  της Βιβλιοθήκης στην Βρίσα. Η Βιβλιοθήκη που  παράλληλα  λειτουργεί και σαν πνευματικό κέντρο, δέχθηκε  δωρεά από συγχωριανή που ζει στην Αμερική, ένα οίκημα του 1890 που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο παραδοσιακό.  Σήμερα η Βιβλιοθήκη στεγάζεται  σε ένα μικρό χώρο που πριν λειτουργούσε σαν καφενείο. Όπως μας είπε ο κ. Νικέλης  αν και αρχικά χρειάστηκε 1, 5 χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης ιδιοκτησίας , τώρα δεν μπορεί, αν γίνει καμία εργασία επισκευή του κτηρίου, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό χωρίς απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Το σχολείο της Βρίσας


Το σχολείο της Βρίσας ένα εμβληματικό κτήριο του 1900 γκρεμίστηκε κατά τον φονικό σεισμό του Ιουνίου του 2017. Από την 2η ημέρα το κολέγιο Αθήνας προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του. Όμως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι κτηριακές υποδομές που  αντικατέστησαν τον ΟΣΚ, έδωσαν λάθος στοιχεία και  ότι  πρόκειται για κτήριο 1300 τμ και ότι η αποκατάσταση της ζημιάς θα φθάσει τα  3 εκατ ευρώ.


Ο σύλλογος γονέων απέστειλε τα σωστά στοιχεία, ότι πρόκειται για κτίσμα  450 τμ, αλλά το όλο θέμα μπλέχτηκε στη γραφειοκρατία και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το μόνο που κατάφεραν οι  εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι να τοποθετηθούν προκατασκευασμένες αίθουσες  τον Οκτώβριο του 2017, όπου μέχρι σήμερα φοιτούν οι περίπου 50 μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. 


Η διευθύντρια του  δημοτικού σχολείου Βρίσας Μυρσίνη Νικέλλη μιλώντας στο skai.gr  είπε. «Το κτήριο έχει παραμείνει όπως και μετά τον σεισμό το μισό μπάζα και το άλλο μισό ερείπιο. Έχουμε δεχθεί πολλές υποσχέσεις,  αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Οι συνθήκες διδασκαλίας είναι καλές καθώς δεν πρόκειται για λυόμενο αλλά για προκατασκευασμένες αίθουσες διαδασκαλίας, αλλά  η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε σχολείο. Ο σύλλογος γονέων μας βοηθά  και είναι ενεργός καθώς στέλνει συνεχώς υπομνήματα στους αρμοδίους για τη ανακατασκευή του, αλλά τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνει καν απαντήσεις.»

Σημείωση: Στις 3 Αυγούστου επισκέφθηκε τα Βατερά ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με δυο συνεργάτες του. Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος οικονομικών του νέου Δήμου, ο Πολιχνιάτης Γιώργος Αλάνης. Ο Δήμαρχος έδειξε αφενός γνώστης των διαδικασιών που καθορίζουν την ανοικοδόμηση του χωριού  και δεσμεύτηκε ότι από 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει ξεκινά δουλειά. Για να δούμε...
Πηγή: Φώτης Νάκος