Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις φερόμενες επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και φάκελο στοιχείων κατέθεσε τo Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σχετικά με καταγγελίες για «παράνομες, άτυπες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων» από τις ελληνικές Αρχές στην περιοχή του Έβρου.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο αναφέρει ότι οι καταγγελίες αφορούν και τούρκους πολίτες και πρωτίστως το χρονικό διάστημα από 27 Απριλίου έως σήμερα.

Το Συμβούλιο υπέβαλε παράλληλα τρεις μηνύσεις που θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας για λογαριασμό έξι τούρκων αιτούντων άσυλο, πέντε ενηλίκων κι ενός παιδιού.

Οι έξι καταγγέλλουν παράνομες πράξεις σε βάρος τους στην χώρα μας. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρίσκεται μία νεαρή κοπέλα η οποία φέρεται να επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία και σήμερα κρατείται σε τουρκική φυλακή.

«Πλήθος αποδεικτικών στοιχείων και η μαρτυρία του αδελφού της, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα, περιλαμβάνονται στη σχετική μήνυση και στοχεύουν στην επιβεβαίωση των αναφερόμενων από την ίδια περιστατικών, όλα ευρισκόμενα πλέον στη διάθεση της δικαιοσύνης» αναφέρει η οργάνωση.

Το Συμβούλιο καταγγέλλει πως έχει ζητήσει επανειλημμένα την διερεύνηση των τεκταινόμενων στον Έβρο αλλά έως σήμερα «δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση» παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις «συνεχίζουν να πληθαίνουν».

Πηγή: skai.gr