Ρηματική διακοίνωση από Ελλάδα σε Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Παραδόθηκε στην κυβέρνηση της Γερμανίας η ελληνική ρηματική διακοίνωση για επανορθώσεις και αποζημιώσεις που διεκδικεί η χώρα μας σχετικά με τις ζημιές που υπέστη στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών η διακοίνωση καλεί το Βερολίνο σε διαπραγματεύσεις για την «έμπρακτη» ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα «έχει ιδιαίτερη σημασία» από ηθικής και υλικής πλευράς.

Η Αθήνα κάνει λόγο για «εκκρεμές ζήτημα»
όμως η γερμανική πλευρά έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως θεωρεί το θέμα λήξαν και τακτοποιημένο από το 1960.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν τις ζημιές που υπέστη η χώρα κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θύματα της γερμανικής κατοχής και το δάνειο που επέβαλε το Τρίτο Ράιχ στην Αθήνα επί κατοχής.

Η Αθήνα ζητά επίσης την «επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών».

Η ρηματική διακοίνωση στάλθηκε ως συνέχεια ψηφίσματος για την διεκδίκηση επανορθώσεων που ψήφισε τον Απρίλιο η Βουλή. Τότε ο πρωθυπουργός είχε πει πως θα έστελνε άμεσα στην Γερμανία την ρηματική διακοίνωση.

Στο ψήφισμα δεν προσδιοριζόταν το ποσό που επιδιώκει να λάβει η Ελλάδα, αν και στο παρελθόν η Βουλή έχει αποτιμήσει το ύψος των οφειλόμενων σε περίπου 380 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από την Πολωνία, η οποία υπολογίζει πως το Βερολίνο της οφείλει 800 δισεκ. ευρώ. Δεν είναι σαφές εάν οι δύο χώρες μπορούν ή θέλουν να συνεργαστούν σε αυτό το μέτωπο.
Πηγή: skai.gr