Κλείσιμο

Το ιστορικό των επιθέσεων του «Ρουβίκωνα» στην Βουλή (video)

Η Βουλή είναι, θεωρητικά, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτήρια στην Ελλάδα. Έδρα της νομοθετικής εξουσίας, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.

Ωστόσο, σήμερα οι αντιεξουσιαστές του «Ρουβίκωνα» κατόρθωσαν να φτάσουν στο προαύλιο του κοινοβουλίου για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Τα «εγκαίνια» έλαβαν χώρα την 1η Απριλίου του 2015. Μέλη της αναρχικής ομάδας βάδισαν έως το περιστύλιο, στην είσοδο της Βουλής, και όρθωσαν πανό υπέρ των «πολιτικών κρατούμενων», αναφερόμενοι ειδικά σε απεργούς πείνας.

Σε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο οι αναρχικοί σχολίασαν πως θα μπορούσαν να είχαν εισβάλει στο κτήριο, αλλά επέλεξαν να μην το πράξουν, ενώ προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν «κανονικές εισβολές» εάν επιδεινωθεί η υγεία φυλακισμένων.

Η κίνηση του «Ρουβίκωνα» αναβάθμισε το επικοινωνιακό προφίλ της αυτοαποκαλούμενης συλλογικότητας, η οποία είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 8 Μαρτίου, όταν περίπου 40 μέλη κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη επιχείρηση του «Ρουβίκωνα» στην Βουλή έλαβε χώρα στα τέλη Ιουλίου του 2017, αυτή την φορά με αίτημα την αποφυλάκιση της Ηριάννας, η οποία δικαζόταν για την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Περίπου 30 αναρχικοί κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την φρουρά και έφτασαν έως την είσοδο της Βουλής όπου έριξαν φέιγ βολάν και ανήρτησαν πανό.

Αστυνομικοί κατάφεραν να περικυκλώσουν 16 δράστες και στην συνέχεια επιβίβασαν τέσσερις εξ αυτών σε περιπολικά ώστε να τους προσάγουν στην ΓΑΔΑ.

Στην συνέχεια όμως, κατόπιν παρέμβασης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, οι αστυνομικοί επέστεψαν στην Βουλή και απλώς κατέγραψαν τα στοιχεία των 16 αναρχικών και τους άφησαν ελεύθερους.



Οι επιθέσεις τρίτωσαν σήμερα, εγείροντας νέες αμφιβολίες για την φύλαξη της Βουλής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου 30 δράστες προσέγγισαν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τέσσερις ανέβηκαν έως το προαύλιο, από όπου πέταξαν μπουκάλια με μπογιά στην πρόσοψη του κτηρίου. Ένα άτομο συνελήφθη.

Αφορμή για την σημερινή επίθεση ήταν η απεργία πείνας του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος απαιτεί να λάβει άδεια από τις φυλακές Κασσαβέτειας.
Πηγή: skai.gr