Γερμανικός Τύπος: Γερμανοί αστυνομικοί φυλάσσουν την ελληνική μεθόριο

Στην επίσκεψη του υπ. Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Xέρμπερτ Ρόιλ (CDU) την Πρωτομαγιά στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, όπου εδώ και καιρό βρίσκονται Γερμανοί αστυνομικοί από το κρατίδιο εκτελώντας χρέη συνοριοφυλάκων αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ. Οι Γερμανοί αστυνομικοί «βρίσκονται εκεί σε αποστολή κατ/ εντολή της Eυρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Frontex με στόχο να αποτρέψουν παράτυπους μετανάστες να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού» αναφέρει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο WDR. «Η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους κύριους κόμβους της παράτυπης μετανάστευσης. Επί του παρόντος έχουν τεθεί σε επιφυλακή – κοντά στους Έλληνες υπαλλήλους- και επτά αστυνομικοί από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» αναφέρει το WDR, σημειώνοντας ότι ο Χέρμπερτ Ρόιλ δήλωσε ότι στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντίσελντορφ Μάρτιν Νιντεργκεζές οι αρμοδιότητες των Γερμανών αστυνομικών στην ελληνική μεθόριο ποικίλουν: φύλαξη των συνόρων, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διέλευσης των συνόρων, πάταξη εγκληματικών δραστηριοτήτων στα σύνορα. Ο ίδιος τόνισε μιλώντας στο WRD ότι οι πρόσφυγες θα φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές, θα καταγράφονται, θα ανακρίνονται και θα ταυτοποιούνται, ενώ παράλληλα θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως υπενθυμίζει το WDR «από το 2015 η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει στείλει στην Ελλάδα 146 αστυνομικούς για υποστήριξη» ενώ σύμφωνα με τον Μάρτιν Νιντεργκεζές «η δουλειά τους είναι εξαντλητική και απαιτητική, οι υπηρεσίες πολύ μεγάλες, αλλά αξίζει τον κόπο».

Ειδομένη, προσφυγικά ίχνη μέσα στη σκόνη

Με αφορμή την επίσκεψη του Χ. Ρόιλ η Suddeutsche Zeitung εστιάζει στην Ειδομένη, εκεί όπου μέχρι σήμερα «βρίσκει κανείς ακόμη ίχνη μέσα στη σκόνη». Ίχνη καθημερινής ζωής από τους «12.000, ίσως 13.000. Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς» που πριν τρία χρόνια ήταν καθηλωμένοι στην Ειδομένη, «όταν η Ευρώπη αποφάσισε να κλείσει τη βαλκανική οδό». «Ήταν φριχτά για εβδομάδες» λέει στην εφημερίδα η Φωτεινή Γκαγκαρίδου, αξιωματικός της ελληνικής συνοριοφυλακής, σημειώνοντας ότι εκείνη η πίεση αποτελεί παρελθόν, εντούτοις δεν είναι σίγουρη αν θα επαναληφθεί το ίδιο στην Ειδομένη. «Είμαστε για όλα προετοιμασμένοι» αναφέρει στην εφημερίδα. Η SZ παρατηρεί ότι πράγματι η κατάσταση έχει αλλάξει στο ενδιάμεσο, δεδομένου ότι από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μετά φτάνουν στην Ευρώπη λιγότεροι πρόσφυγες, ενώ επίσης η Ευρώπη στηρίζει την ελληνική συνοριοφυλακή.

Με αφορμή την επίσκεψη του υπ. Εσωτερικών της B. Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην περιοχή, η Φ. Γκαγκαρίδου εκτιμά ότι πέρα από το ανθρώπινο δυναμικό σημαντική είναι και η τεχνογνωσία που φέρνει μαζί της η Frontex. «Πρόκειται για πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί» αναφέρει. Τέλος το δημοσίευμα κλείνοντας παρατηρεί ωστόσο ότι τελευταία η πίεση στη βαλκανική οδό αυξάνεται και πάλι. Το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα, ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα αυξήθηκε σε σχέση με το 2017 αγγίζοντας τις 47.000, μόνο 322 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν πέρυσι στην Τουρκία, οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν αποφάσεις και γι αυτό η γερμανική αστυνομία κάνει έλεγχους σε ελληνικά αεροδρόμια, όπου το 2018 εντοπίστηκαν 6500 άνθρωποι με παράνομα έγγραφα. Την ίδια ώρα 76000 άνθρωποι ζουν σύμφωνα με τον ΟΗΕ στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα ενώ καθημερινά έρχονται τέσσερις φορές περισσότεροι μετανάστες από όσους απελαύνονται, σημειώνει κλείνοντας το άρθρο.

«Η εστία της παράτυπης μετανάστευσης»

Kαι το Spiegel φιλοξενεί ρεπορτάζ με το ίδιο θέμα σημειώνοντας ότι «μια από τις κυριότερες παράνομες μεταναστευτικές οδούς προς τη Γερμανία εξακολουθεί να περνά όπως και παλαιότερα από την Ελλάδα. Και Γερμανοί αστυνομικοί προσπαθούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες – ωστόσο το έργο αυτό είναι δύσκολο να εκπληρωθεί». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ «η γερμανική αστυνομία σε απόρρητη ανάλυσή της χαρακτηρίζει τα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας ως 'εστία της παράτυπης μετανάστευσης'. Aυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά και από εκεί μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, διασχίζουν στη συνέχεια τα πράσινα σύνορα στη βόρεια Ελλάδα προς τη Δυτική Ευρώπη. Κυρίως προορισμός τους είναι η Γερμανία». Εξ ου και η κινητοποίηση της Frontex, της γερμανικής αστυνομίας, και ειδικότερα της αστυνομίας της B. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που αποτέλεσε την αφορμή της επίσκεψης Ρόιλ. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ: «Το πρόβλημα είναι ότι παρά τη στήριξη της Frontex, η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της και συγκεκριμένα η ελληνική αστυνομία. Η οποία δεν είναι μόνο εντελώς επιβαρυμένη, κακώς εκπαιδευμένη και άθλια πληρωμένη, αλλά και καταστροφικά εξοπλισμένη –τόσο που ο υπ. Εσωτερικών της ΒΡΒ Ρόιλ δωρίζει στολές».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να εμποδίσει τη φυγή προσφύγων προς τη Γερμανία. «Η Αθήνα βρίσκεται ακόμη σε κρίση, η ανεργία υψηλή, το χρέος πιεστικό. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα η φτώχεια φαίνεται», αναφέρει το Spiegel, συμπληρώνοντας ότι οργανώσεις παροχής βοήθειας περιγράφουν κάθε τόσο πόσο επιβαρυμένη είναι η χώρα από το προσφυγικό και σε πόσο αντίξοες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι «συχνά πολλοί φεύγουν στη δυτική Ευρώπη με έγγραφα άλλων προσφύγων που διακινούνται μέσω ίντερνετ και πωλούνται ποικιλοτρόπως στην Ελλάδα. Τα έγγραφα αυτά τους επιτρέπουν να επιβιβάζονται χωρίς περαιτέρω ελέγχους σε πτήσεις προς Στοκχόλμη, Φρανκφούρτη ή Άμστερνταμ». Το ρεπορτάζ σημειώνει επικαλούμενο Έλληνες υπαλλήλους, ότι τα παράνομα αυτά ταξίδια οργανώνουν διακινητές που δρουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.


Πηγή: Deutsche Welle - Δήμητρα Κυρανούδη