Τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών περί ανταλλαγής αγαλμάτων

Διαψεύδουν τα Σκόπια τα περί συμφωνίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας για ανταλλαγή αγαλμάτων. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιακοσφκι ανέφερε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών τα αγάλματα τα οποία εκπροσωπούν περιόδους της ελληνικής ιστορίας της περιοχής θα επισημανθούν ως τέτοια.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία σχετικά με αυτό το ζήτημα. «Είμαστε πάντα αφιερωμένοι στο έργο της απόλυτης εφαρμογής της συμφωνίας», ανέφερε επίσης. 

Εξετάζοντας το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών προκύπτει ότι δεν προβλέπεται κάτι σχετικά με ανταλλαγή αγαλμάτων.

Στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι πρέπει στα επίμαχα αγάλματα που βρίσκονται στο κέντρο των Σκοπίων να προστεθούν επιγραφές στις οποίες θα αναφέρεται ότι αυτά παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική ιστορία και όχι στη δική τους χώρα και τον πολιτισμό τους.

«Eντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης συμφωνίας το δεύτερο μέρος θα επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων, δημόσιων κτηρίων και υποδομών στην επικράτειά του, και στο μέτρο που αυτά αναφέρονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του πρώτου μέρους, θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα και να διασφαλίσει τον σεβασμό στην προαναφερόμενη κληρονομιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Συμφωνία. 

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος δήλωσε ότι έμεινε εμβρόντητος από την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού. Εξήγησε ότι η κα Ζορμπά τον κάλεσε στο γραφείο της την Παρασκευή και του ανέφερε την ιδέα της ανταλλαγής.

Μάλιστα ο κ Βαρώτσος δήλωσε συγκλονισμένος γιατί όπως ανέφερε η υπουργός επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντηση, ενώ τον είδαν να μπαίνει στο γραφείο της κι άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Biennale της Βενετίας.



Πηγή: skai.gr