Η σημαία του NATO κυματίζει στα Σκόπια, σε εκκρεμότητα η ρηματική

Έξω από το κυβερνητικό κτήριο των Σκοπίων κυματίζει η σημαία του NATO, καθώς ολοκληρώθηκε η τελετή έπαρσης, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως η προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην Συμμαχία αποδεικνύει πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την ανάπτυξη, επηρεάζοντας βαθιά το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών.

Προσέθεσε πως η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στον κύριο «αυτοκινητόδρομο» με προορισμό την Ευρώπη, ενώ μέχρι πρότινος αγκομαχούσε στον βοηθητικό δρόμο, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Σε διάφορα σημεία της ομιλίας
 του ο κ. Ζάεφ χρησιμοποίησε τον όρο «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Από την πρόσοψη του κτίσματος έχει αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την προοπτική να αντικατασταθεί από το καινούργιο συνταγματικό όνομα, που προσθέτει τον προσδιορισμό «Βόρειας».

Η συμφωνία των Πρεσπών, που προβλέπει την μετονομασία της γειτονικής χώρας, θα ενεργοποιηθεί τυπικά αφότου τα Σκόπια παραλάβουν την ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα, που θα ενημερώνει για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο NATO.

Έως τώρα η σκοπιανή κυβέρνηση δεν έχει λάβει την διακοίνωση από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει πως θα σταλεί χθες Δευτέρα.

Η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία αφότου και τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο το πρωτόκολλο εισδοχής. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που το έπραξε, ενώ θα ακολουθήσει η Σλοβενία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Πηγή: skai.gr