Τουρκία: Ο Γιλντιρίμ ξενάγησε Τσίπρα και Μπαζιάνα στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ

Στο παλάτι Ντολμά Μπατσέ της Κωνσταντινούπολης που λειτουργεί ως μουσείο ξεναγήθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του, Μπέττυ Μπαζιάνα, συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και νυν προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Γιλντιρίμ Μπιναλί, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιλντιρίμ Μπιναλί είχαν άτυπη συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για τη συνεργασία που είχαν οι δυο τους ως πρωθυπουργοί.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, του Συλλόγου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), διευθυντές σχολείων, λυκειάρχες και κοινοτικούς παράγοντες είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη συνάντηση συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, Πέτρος Μαυροειδής, η γενική πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ομογένειας, τους οποίους χαιρέτισαν έναν προς έναν, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο σκοπός της συνάντησης είναι να τους ακούσει. Τόνισε πως γνωρίζει τα προβλήματα των ρωμαίικων κοινοτήτων, επισήμανε τον αποδεκατισμό που υπέστη η ελληνική Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναγνώρισε και τη συνεισφορά της στην πορεία του Ελληνισμού.

Αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, την χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική, όπως και την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης - την πρώτη εν ενεργεία πρωθυπουργού της Ελλάδας.