Για «τουρκική μειονότητα» και νησιά μιλά η Τουρκία πριν την επίσκεψη Τσίπρα

Ζητήματα που δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα προσπαθεί να θέσει στην ατζέντα η Άγκυρα ενόψει της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η οποία αρχίζει αύριο Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση βρίσκονται η «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και τα «νησιά» – αναφορά που παραπέμπει στην πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ακολουθεί επί χρόνια η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο.

Η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» αλλά μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελείται από τρεις διαφορετικές συνιστώσες, Πομάκους, Ρομά και Τούρκους. Όσον αφορά τα νησιά, η ελληνική πολιτεία αρνείται οιαδήποτε αμφισβήτηση του status τους.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης θέματα όπου τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πολύ μικρή πρόοδος, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ή αποτελούν πηγή έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η εκμετάλλευση πόρων στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο κ. Καλίν ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση από την τουρκική πλευρά στην Μεσόγειο.

Με αυτά τα δεδομένα η επίσκεψη του κ. Τσίπρα και η συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στις 16:45 το απόγευμα αναμένεται να είναι γεμάτη «αγκάθια», ενώ η Αθήνα να αποφεύγει να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, ενώ θα επισκεφτεί και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η επίσκεψη στην Χάλκη θεωρείται μεγάλης συμβολικής σημασίας, αν και δεν είναι σαφές εάν υπάρχει προοπτική προόδου στις συζητήσεις με την Τουρκία για την επαναλειτουργία της.
Πηγή: skai.gr