Τι σημαίνει η διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού: Ποια προνόμια χάνονται

Η αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι και η ανεξαρτητοποίησή του, οδήγησε στην αυτόματη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, εξέλιξη πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει και πρακτικές συνέπειες για τη δράση και την εκπροσώπηση των βουλευτών του Ποταμιού στη Βουλή, καθώς πλέον οι τέσσερις εναπομείναντες θεωρούνται ανεξάρτητοι, αφού βάσει του Κανονισμού της Βουλής το όριο για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι οι 5 βουλευτές.

Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της, συνεπώς δεν δικαιούται πλέον να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής.

Παράλληλα, χάνεται το δικαίωμα που είχε το κόμμα να ορίζει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας και εισηγητή στα νομοσχέδια, καθώς και η διάθεση γραφείων στη Βουλή όπως και μετακλητών υπαλλήλων.

Ερωτηματικό αποτελεί το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, την οποία κατέχει για το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης.

Αν και το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζει ξεκάθαρα ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων κατανέμονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, το άρθρο 9 προβλέπει ότι η θητεία των εκλεγμένων Αντιπροέδρων διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πιθανόν το ζήτημα να κληθεί να επιλύσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά