Εγκρίθηκε η αναθεώρηση στα Σκόπια, στην Αθήνα το «μπαλάκι» των Πρεσπών

Εγκρίθηκε οριστικά από την Βουλή των Σκοπίων η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει πως η γειτονική χώρα μετονομάζεται σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Υπέρ των τεσσάρων τροπολογιών ψήφισαν 81 από τους 120 βουλευτές, καθώς μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε και ξεπέρασε την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Οι τροπολογίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος, την μέριμνα για την διασπορά, το απαράβατο των συνόρων με τις γειτονικές χώρες, και την ανασύνταξη του προοιμίου του Συντάγματος. Σε πρώτη φάση η ελληνική κυβέρνηση έχει διαρρεύσει πως δέχεται τις διατυπώσεις που προώθησε ο κ. Ζάεφ, αν και τα ακριβή κείμενα θα κοινοποιηθούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τα Σκόπια σημαίνει πως η ευθύνη για την επίλυση του Μακεδονικού βρίσκεται πλέον στην ελληνική Βουλή, η οποία πρέπει να ψηφίσει άμεσα επί της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το κύριο πολιτικό ερώτημα είναι εάν ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση υπό αυτά τα δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως προτίθεται να καταθέσει την συμφωνία προς κύρωση στο κοινοβούλιο εντός του Ιανουαρίου, περίπου δέκα ημέρες αφότου η Αθήνα λάβει την επίσημη ενημέρωση από τα Σκόπια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα τεθεί το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO.

Η σημερινή ψηφοφορία στα Σκόπια άρχισε αφότου ο κ. Ζάεφ «κλείδωσε» την στήριξη του μικρού κόμματος BESA της αλβανικής μειονότητας αλλά και οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών που αποσχίστηκαν από την εθνικιστική αντιπολίτευση το περασμένο φθινόπωρο, αφότου στήριξαν την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ως αντάλλαγμα ο κ. Ζάεφ δέχτηκε να προσφέρει εγγυήσεις για τον πολύ-εθνικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα των αλβανόφωνων και των υπόλοιπων μειονοτήτων.

Λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε με την οποία συγχαίρει τους πολίτες και τους βουλευτές για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στην ανακοίνωση η σκοπιανή κυβέρνηση επισημαίνει πως η ευθυγράμμιση με την συμφωνία των Πρεσπών ήταν προαπαιτούμενο για την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Σκόπια υπογραμμίζουν πως η συμφωνία εγγυάται αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ενώ η ιθαγένεια θα ορίζεται ως «Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».
Πηγή: skai.gr