Guardian: Πώς η Κρήτη πέταξε έξω την Χρυσή Αυγή

Δάσκαλοι και ακτιβιστές μίλησαν στην βρετανική εφημερίδα Guardian για τα μέτρα που πήραν προκειμένου να προστατεύσουν την κοινότητα του Ηρακλείου από την ακροδεξιά οργάνωση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήταν οι δάσκαλοι που κατάλαβαν αρχικά την επιρροή της Χρυσής Αυγής. «Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα. Η Χρυσή Αυγή τους πλησίασε σε καφετέριες και το γυμναστήριο και παρουσιάστηκε ως οικογένεια και προστάτιδα. Τους πήγαν για καφέ και τους έκαναν μαθήματα ελληνικής ιστορίας», λέει στον Guardian η 50χρονη δασκάλα, Μαρία Οικονομάκη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν βίαια επεισόδια, όπως το μαχαίρωμα δύο εργατών από το Πακιστάν. «Σκέφτηκα μέσα μου: Θεέ μου τι συμβαίνει σε αυτή την γειτονιά;», αναφέρει η Οικονομάκη.

«Παρά τις επιθέσεις η Χρυσή Αυγή μπορεί να είχε διατηρήσει την βάση της στο Ηράκλειο ή να είχε βάλει πιο βαθιές ρίζες εάν οι κάτοικοι δεν αποφάσιζαν να την αντιπαλέψουν», γράφει η δημοσιογράφος του Guardian.

«Επειδή η Χρυσή Αυγή είναι λαϊκό κίνημα η τοπική υποστήριξη είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία της. Έβαλε στο στόχαστρο περιοχές που γνώριζε ότι μπορεί να χτίσει μία καλή παρουσία και επέκτεινε τις οργανώσεις της σημαντικά», λέει στην Guardian  η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Reading, Δάφνη Χαλικιοπούλου.

Η περιοχή που επέλεξε το 2011 η Χρυσή Αυγή στο Ηράκλειο προκειμένου να ανοίξει τα γραφεία της ήταν η Νέα Αλικαρνασσός. Η γειτονιά ήταν μικροαστική και είχε μακρά ιστορία μετανάστευσης από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλοί από τους κατοίκους εργάζονταν στις κατασκευές και μετά την οικονομική κρίση είχαν χάσει τις δουλειές τους.         

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης πάλευε να δώσει την μάχη κατά της Χρυσής Αυγής. Ο Κωνσταντίνος, ακτιβιστής και αντιφασίστας που αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό όνομα του μίλησε στην βρετανική εφημερίδα για τους αγώνες που έδωσαν στην Κρήτη. «Η φιλοσοφία μας είναι ότι ποτέ δεν αφήνεις την ακροδεξιά να καταλάβει δημόσιο χώρο. Σε θερμότερες χώρες όπως η Ελλάδα, ο δημόσιος χώρος είναι εκεί που η μεσαία τάξη περνάει την ζωή της. Όπου βρίσκονται παρόντες φασίστες πρέπει να κάνεις αισθητή την παρουσία σου», λέει ο Κωνσταντίνος.

Αρχικά οι κάτοικοι έκαναν συνέλευση για το πώς θα λειτουργήσουν κόντρα στην Χρυσή Αυγή. «Υπήρχε μία γενική συγκατάθεση ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν την Χρυσή Αυγή στην περιοχή. Αλλά δεν ήρθαν αρκετοί προκειμένου να στηρίξουν την συνέλευση. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε παρουσία στην περιοχή κάθε στιγμή. Προσπαθούσαμε να τους προσέχουμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά», παραδέχεται ο Κωνσταντίνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πάντα άλλαξαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2012 και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ιοι ακτιβιστές αντιφασίστες τότε αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν ανοιχτά στον δρόμο όποιον εκφράζει φασιστικές απόψεις. «Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε στην γειτονιά και μιλούσαμε με τους ανθρώπους. Η Κρήτη υπέφερε πολλά από τους Ναζί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ολόκληρα χωριά κάηκαν. Προσπαθήσαμε να θυμίσουμε στους ανθρώπους τι είχε συμβεί τότε και τι συμβαίνει τώρα», λέει ένας από τους ακτιβιστές, ο 27χρονος Χάρης Ζαφειρόπουλος.

Όπως σημειώνει η Guardian, την ίδια στιγμή οι καθηγητές των σχολείων συνασπίστηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο στα σχολεία. «Ο τρόπος που οι φασίστες κινήθηκαν μέσα στην μαθητική κοινότητα ήταν τόσο έξυπνος και ύπουλος. Στην αρχή δεν καταλάβαμε την συνέβαινε. Ήταν εύκολο για μικρούς μαθητές που αισθάνονταν μπερδεμένοι να γίνουν υποχείρια», λέει ο ιδρυτής του Συνδέσμου Αντιφασιστών Δασκάλων Κρήτης, Φώτης Μπιχάκης.

Οι δάσκαλοι ετοίμασαν μαθήματα ιστορίας που αντιμετώπιζαν την φασιστική ιδεολογία και την επόμενη Άνοιξη 56 σχολεία έκαναν ένα κοινό αντιφασιστικό φεστιβάλ.

«Γιορτάσαμε την κουλτούρα όλων των ομάδων μεταναστών του νησιού. Μοιραστήκαμε την μουσική, τις παραδόσεις και τις ιστορίες τους για το πώς ήρθαν στην Ελλάδα. Είχαμε την φιλοσοφία να συγκεντρώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαμε, γονείς, καθηγητές, μαθητές, φοιτητές. Προσπαθήσαμε να κάνουμε την Χρυσή Αυγή να καταλάβει ότι οι ιδέες της δεν είχαν καμία θέση στην περιοχή μας. Και αυτός ήταν ο τρόπος που νικήσαμε», είπε ο Φώτης Μπιχάκης.

Οι δάσκαλοι δεν εγκατέλειψαν ούτε τα παιδιά που είχαν στρατολογηθεί από την Χρυσή Αυγή, γράφει η Guardian. «Πάντα είχαμε πίστη ότι μπορεί να επιστρέψουν στα δημοκρατικά ιδεώδη. Όσο έβλεπαν όλο και περισσότερους συνομήλικους τους να συμμετέχουν στον αντιφασισμό τόσο άρχιμό τόσο άρχισαν να αμφισβητούν εάν είχαν παραπλανηθεί», αναφέρει στην εφημερίδα ο Φώτης Μπιχάκης.