Βαρθολομαίος σε Κύριλλο. Το Αυτοκεφάλο της Ουκρανίας θα προχωρήσει

Η νέα διαφωνία στις ελληνορωσικές σχέσεις, αυτή τη φορά αναμένεται να έχει εκκλησιαστικές διαστάσεις

Χωρίς δηλώσεις μετά την πολύωρη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, αποχώρησε από το Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος. Η αρχική συνάντηση διεξήχθη μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο εκκλησιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Μόσχας

Ο Πατριάρχης Μόσχας πρότεινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο, ώστε να γίνουν γνωστά τα κείμενα και οι πηγές περί του ζητήματος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συνάντηση των δύο Προκαθημένων, κατέληξε σε πλήρη διαφωνία καθώς ο κ. Βαρθολομαίος, φέρεται να ανακοίνωσε στον κ. Κύριλλο, ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση και το Φανάρι θα προχωρήσει στο Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με δήλωση του μητροπολίτη Γαλλίας στο orthodoxia.info ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε στην ρωσική αντιπροσωπεία πως η απόφαση έχει ληφθεί και πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανάλογες διεργασίες: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Εμμανουήλ, ο οποίος ερωτηθείς από το orthodoxia.info σχετικά με τις δηλώσεις Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων για την δημιουργία σχίσματος απάντησε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν».

Λιγό πριν την αναχώρηση του για  τη Μόσχα και απο το αερδόμιο ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλος δήλωσε:«Το διάστημα των δύο ετών από την τελευταία μας συνάντηση έχουν συμβεί πολλά. Είχαμε μια αδελφική συζήτηση και συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που ήταν στην ατζέντα. Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν μπορώ να σας πω όσα είπαμε. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, ούτε κάτι που δε γνωρίζουμε. Η συζήτηση ήταν ορθή, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας στον κόσμο. Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο και προκλήσεις για τις Εκκλησίες. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».

Πηγή: skai.gr