Ξημερώματα Δεκαπενταύγουστου επιστρέφουν οι δύο στρατιωτικοί στην Ελλάδα

Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της Αδριανούπολης μετά από 167 ημέρες κράτησης, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος θα μεταβούν στην Αδριανούπολη ώστε να συνοδεύσουν τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη στην πτήση της επιστροφής, που θα γίνει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στην Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στη συνέχεια οι δύο απελευθερωθέντες θα διακομιστούν στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση εκτιμά γενικά πως η άφιξή τους θα γίνει «μετά τα μεσάνυχτα», αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται πριν τις 3:00 τα ξημερώματα.

Οι δύο ένστολοι αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως περιοριστικούς όρους και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έχει υποσχεθεί πως η δίκη τους θα γίνει ερήμην και η όποια ποινή δεν θα υπερβαίνει τον χρόνο κράτησης που έχουν ήδη εκτίσει.

Στην διπλωματική διάσταση της αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών στάθηκαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών.

Για «πράξη δικαιοσύνης» που «θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Twitter.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών «είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως «οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο θα γίνουν τα εγκαίνια του ιστορικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον Μάρτιο.
Πηγή: skai.gr