Κλείσιμο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Ο δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων, κηρύχτηκε το βράδυ της Κυριακής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, που βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη συνεδρίασε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, δεδομένης της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης.

Το βράδυ της Κυριακής, η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη καίγοντας πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή Κοντοδεσπότι. Στο σημείο επιχειρούσαν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. 

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 15:23 μετά το μεσημέρι κοντά στα Ψαχνά, στην κεντρική Εύβοια, σε πυκνό πευκοδάσος, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά έχει περικυκλώσει
το χωριό Κοντοδεσπότι, από το οποίο απομακρύνθηκαν εγκαίρως περίπου 300 κάτοικοι, ενώ από αργά το απόγευμα το μέτωπο έχει «ανοίξει» με πολλές διάσπαρτες εστίες. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή αγνοούμενους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έως το βράδυ οι φλόγες είχαν καταστρέψει τρεις με τέσσερις αγροικίες στα περίχωρα του Κοντοδεσποτίου.

Η Πυροσβεστική έχει επίσης εισηγηθεί την εκκένωση του χωριού Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου, η οποία κινδύνευσε άμεσα από την φωτιά.

Η Αστυνομία έχει ζητήσει από τους οδηγούς να μην κινούνται προς τον οικισμό Ψαχνά.

Η μάχη με τις φλόγες θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα: 186 πυροσβέστες, 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων να συμμετέχουν στην επιχείρηση. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης 20 βυτιοφόρα οχήματα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί λόγω σκότους και αναμένεται να απογειωθούν ξανά κατά τις 6:00 τα ξημερώματα.

Το σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες είπε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί όλος ο στόλος οχημάτων της περιφέρειας και ανοίγει συνεχώς αντιπυρικές ζώνες.

Ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ανέφερε στον σταθμό μας ότι οι ζημιές είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος της φωτιάς, και είπε ότι εξ όσων γνωρίζει έχουν καταστραφεί κάποιες στάμνες.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας καθώς και το κέντρο Υγείας Ψαχνών για κάθε ενδεχόμενο.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και γίνονται εκτροπές στα εξής σημεία: στη 16η X.Θ.της Εθνικής οδού Χαλκίδας - Αιδηψού στον κόμβο Καστέλλα, και στη 49η X.Θ.της Εθνικής Χαλκίδας - Αιδηψού στη διασταύρωση Πήλι.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας - Αιδηψού είναι σε λειτουργία καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα.

Διαβεβαίωσε πως το πορθμείο θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο το κλείσιμο της Καστέλας, η Αστυνομία ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από βόρεια Εύβοια να κατευθύνονται προς Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται μέσω των πλοίων προς Αρκίτσα.


Πηγή: skai.gr
TAGS: Φωτιά