Κλείσιμο

Τι αποζημιώσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι για τα καμένα σπίτια

Αποζημίωση 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτήρια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, με εμβαδό έως 150 τ.μ., τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν, προβλέπει Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών και Υποδομών.

Η Απόφαση προβλέπει αποζημίωση ύψους 550 ευρώ ανά τ.μ. για κτήρια έως 150 τ.μ. που πρέπει να επισκευαστούν, καθώς επίσης και χορήγηση των τόκων των δανείων για αποκατάσταση κτηρίων.

Το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για την αποκατάσταση των κτηρίων στις περιοχές της Κινέτας και της ανατολικής Αττικής ανέρχεται σε 132 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, σε σύνολο περίπου 3.500 κτηρίων, 1.000 κρίθηκαν «κόκκινα», δηλαδή ακατάλληλα για κατοίκηση, και 794 «κίτρινα», που μπορούν να κατοικηθούν με τις αναγκαίες επισκευές.

Περισσότερα από 1.700 κρίθηκαν «πράσινα», που δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων που κατείχαν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές.

Έως το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί επίσης απόφαση του υπουργού Υποδομών που θα ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής και τον τρόπο έκδοσης των σχετικών αδειών από τις υπηρεσίες του υπουργείου, για την αποκατάσταση.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας