Μπουρνούς : Η Πυροσβεστική δεν εισηγήθηκε ποτέ εκκένωση στο Μάτι

«Το σχέδιο εκκένωσης δεν ενεργοποιήθηκε γιατί δεν έδωσε ποτέ η πυροσβεστική αυτή την εισηγήση» δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, στον ΣΚΑΪ, ο οποίος έκανε λόγο για μαρτυρίες ότι κάτοικοι σε συνεργασία με αστυνομικούς περνούσαν και ειδοποιούσαν στην Ραφήνα τους κατοίκους να φύγουν. «Υπάρχουν άνθρωποι που ειδοποιήθηκαν αλλά αυτό δεν είναι εκκένωση» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Μπουρνούς η φωτιά στο Μάτι «δεν αντιμετωπίστηκε σωστά όταν ξεκίνησε. Χάθηκε η αρχική μάχη λόγω και της διασποράς δυνάμεων και στην Κινέτα, όμως την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν δόθηκε ποτέ εντολή για εκκένωση από τον επιχειρησιακό υπεύθυνος της πυροσβεστικής που ήταν στο πεδίο.

Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης του Δήμου

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουρνούς από τον Ιανουάριο του 2018 ο δήμος κοινοποπίησε σε περιφέρεια και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική και Αστυνομία τα σημεία
συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών..

«Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο επικαιροποιημένο υπήρχε στο κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου
Ραφήνας, καθώς εμείς έχουμε και επιχειρησιακό σκέλος με αυτόνομο
πυροσβεστικό σταθμό με 5 οχήματα και λειτουργεί υπό του κέντρου επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Όμως λόγω του ότι η φωτιά επεκτεινόταν σε 3 Δήμους (Ραφήνα, Μαραθώνα, Πεντέλη) και το λόγο έχει περιφέρεια θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο Ξενοκράτης, κάτι που επίσης δεν έγινε.

Όπως είπε ο δήμαρχος το πυροσβεστικό όχημα του δήμου, ηταν το πρώτο που έφτασε στο Νταού Πεντέλης και όταν χάθηκε το μέτωπο τα μέλη του κατέβηκαν στο κόκκινο λιμανάκι της Ραφήνας για να βοηθήσουν τον κόσμο. Επίσης διέψευσε το περιεχόμενο εγγράφου της Περιφέρειας ότι έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δήμου στο σημείο της πυρκαγιάς.

«Υπήρξε λάθος εκτίμηση αρχικά από την πυροσβεστική. Όταν αρχικά χάθηκε η μάχη με τις φλόγες θα έπρεπε να υπάρξει εισήγηση για εκκένωση και να ενεργοποιηθεί δήμος και αστυνομία, άσχετα αν κάποιοι κάτοικοι δεν θα πειθαρχούσαν» υποστήριξε ο κ. Μπουρνούς, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του Δήμου χωρίς σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής, καθώς θα έφερνε ευθύνη αν υπήρχαν τραυματισμοί στην μεταφορά και τελικά οι φλόγες δεν έφθαναν στο σημείο. Επίσης όπως τόνισε με το ένα πούλμαν που διαθέτει ο Δήμος , το σχέδιο εκκένωση θα κρατούσε για ώρες/

Ευθύνες στην Πυροσβεστική επέρριψε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Γιάννης Κατσιαμάκας , ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική ειδοποίησε καθυστερημένα την Αστυνομία να κλείσει τη Λ. Μαραθώνος (στις 6 το απόγευμα) και ότι αν αυτό είχε γίνει λίγο νωρίτερα θα μπορούσε ίσως περισσότερος κόσμος να διαφύγει από την περιοχή.
Πηγή: skai.gr