Στον άνεμο και σε πιθανό εμπρησμό ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα αποδίδουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πυροσβεστική την αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, λέγοντας πως δεν βλέπουν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη στην αντίδρασή τους.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης σημείωσε πως η φωτιά έφτασε από το Νταού Πεντέλης, όπου εκδηλώθηκε, έως την λεωφόρο Μαραθώνος σε λιγότερο από 90 λεπτά, λόγω ριπών ανέμων που έφταναν σε ισχύ τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσέθεσε πως πρόκειται για τους ισχυρότερους ανέμους της τελευταίας 8ετίας.

Ο κ. Τερζούδης υποστήριξε μάλιστα ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν δυνατό να αναχαιτισθεί η πορεία φωτιάς προς το Μάτι, καθώς οι φλόγες είχαν ύψος 30 έως 40 μέτρα με συνέπεια να είναι αδύνατη η άμεση προσβολή τους από τα υδροφόρα οχήματα.

O αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη στο έργο των σωμάτων ασφαλείας. Ο κ. Τερζούδης δήλωσε ότι δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό και δήλωσε περήφανος για το Σώμα.

Πιθανότητα εμπρησμού

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, όμως ο κ. Τόσκας άφησε υπόνοιες για εμπρησμό, λέγοντας πως υπάρχει αδιευκρίνιστο «εύρημα» που έχει οδηγήσει σε έρευνες.

Επισήμανε πως το επίμαχο εύρημα συνδέεται με «πράγματα» και «ανθρώπους» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Άμυνα για τις μη εκκενώσεις

Όσον αφορά τις καταγγελίες για μη εκκένωση οικισμών όπως το Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες από τους τουλάχιστον 83 νεκρούς, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης διερωτήθηκε με νόημα εάν κάποια πράγματα είναι υλοποιήσιμα, ειδικά υπό τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν την Δευτέρα.

Μια εκκένωση απαιτεί να καταρτιστεί σχέδιο και να συγκεντρωθούν λεωφορεία, κάτι που δεν είναι πάντα ρεαλιστικό, προσέθεσε.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας εξήρε το έργο των αστυνομικών και της Τροχαίας, λέγοντας ότι υπήρξε μαζική έξοδος κατοίκων με αυτοκίνητα προς κοντινές περιοχές. Αρνήθηκε πως η Αστυνομία έκλεισε δρόμους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι ήταν «ανθρωπίνως αδύνατο» να εκκενωθούν πυκνοκατοικημένοι οικισμοί σε χρονικό διάστημα μιάμισης ώρας, εκτιμώντας μάλιστα ότι κανονικά θα απαιτούνταν 24 ώρες.

Δεν δόθηκε απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα είχε γίνει εάν η φωτιά είχε ξεσπάσει Κυριακή μεσημέρι, με εκατοντάδες λουόμενους στις παραλίες, αντί για Δευτέρα απόγευμα 

Ξεκάθαρες ενδείξεις για εμπρησμό στην Κινέτα

Όσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, οι Αρχές φωτογράφισαν εμπρησμό.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος είπε πως 32 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς εμφανίστηκαν 13 ακόμα εστίες.

Σημείωσε πως πολλές φωτιές εμφανίστηκαν κόντρα στον άνεμο κι ότι η κάθε εστία βρισκόταν κοντά σε δρόμο.

Επιπλέον, όλες οι εστίες χωρίζονται από απόσταση που περίπου 1.100 μέτρων.
Πηγή: skai.gr
TAGS: μάτι