Ευρωπαϊκή βοήθεια ζήτησε η Ελλάδα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Διεθνή βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο αρμόδιος επίτροπος στην Κομισιόν Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε μέσω Twitter πως ο Μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί για λογαριασμό της Ελλάδας και κάλεσε τα κράτη-μέλη να παράσχουν το ταχύτερο δυνατό βοήθεια.

Έως τώρα η Κύπρος έχει δηλώσει έτοιμη να στείλει μέσα και προσωπικό στην χώρα μας. Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ, ο οποίος τον κάλεσε «με μεγάλη ανησυχία» από την Ουάσιγκτον, κι ότι έχει επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι σημαντικότερες φωτιές μαίνονται στην Κινέτα Αττικής, στην περιοχή της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά και στις Βρύσες Χανίων, όπου οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής θα δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, καθώς τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί λόγω σκότους.

Ανατολική και Δυτική Αττική έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφέρεια. Νωρίτερα εκκενώθηκαν όλες οι κατασκηνώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης και το Λύρειο Ίδρυμα.

Στην Κινέτα, οι Αρχές να εκτιμούν ανεπίσημα πως 25 έως 30 κτήρια, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ η Πυροσβεστική προτρέπει όποιον κινδυνεύει να καλέσει στο 199.

Στην περιοχή παραμένουν 160 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 υδροφόρα οχήματα Δήμων και εθελοντές. Η φωτιά έχει ήδη περάσει από τους οικισμούς Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

Στον Νέο Βουτζά, το Πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει το αρματαγωγό «Ικαρία» και την φρεγάτα «Έλλη» στον οικισμό Μάτι ώστε να απομακρύνουν πολίτες που έχουν καταφύγει σε παραλίες ώστε να προστατευθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Στην περιοχή πλέουν και τρία πλοία του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και παραπλέοντα σκάφη.

Στον Νέο Βουτζά υπάρχει και πληροφορία για νεκρό, με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΕΚΑΒ να αναφέρει πως η υπηρεσία έχει λάβει κλήση για απανθρακωμένο πτώμα.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 15 εθελοντικά οχήματα.

Στην Κρήτη, η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στον οικισμό Βρύσες, στην περιοχή Μετόχι, όπου έχει καεί ένα κτήριο ενώ ζημιές έχουν υποστεί πολλά άλλα. Ένας άνδρας τραυματίστηκε στο ελαφρά χέρια αφότου εισέπνευσε καπνούς.

Επί τόπου επιχειρούν μέσα στην νύχτα 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα.

Κι άλλα μέτωπα παραμένουν ενεργά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τρεις εξ αυτών βρίσκονται πολύ κοντά στην Κινέτα: Στο Ζεμενό Κιάτου σε αγροτοδασική, στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και στα Ίσθμια στο Λουτράκι.

Σε εξέλιξη είναι επίσης φωτιά στην περιοχή του Καλάμου και των Άγιων Αποστόλων.

Φωτιά μαίνεται σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμμης και βορειοδυτικά του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό.
Πηγή: skai.gr