ΕΛΛΑΔΑ


Απορρίφθηκε το αίτημα για κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ Λέσβου

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε το αίτημα για κλείσιμο του ανοικτού χώρου φιλοξενίας προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

 
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε το αίτημα για κλείσιμο του ανοικτού χώρου φιλοξενίας προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο διαμαρτυρίας με 800 υπογραφές δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα διεκδικώντας ο χώρος των πρώην κατασκηνώσεων να επιστραφεί εκεί όπου ανήκε, στα παιδιά.

Στο μεταξύ με επιστολή που υπογράφει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στις 13 Ιουλίου 2018, στηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής του ΠΙΚΠΑ σημειώνοντας πως πρόκειται για μια δομή που φιλοξενεί ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις με σοβαρά ιατρικά προβλήματα παρέχοντάς τους υποστήριξη ενώ έχει παράσχει στήριξη σε επείγουσες περιπτώσεις.

Η λειτουργία της έχει βοηθήσει το ΚΥΤ Μόριας, σε δύσκολες στιγμές καθώς και στην προσωρινή διαμονή ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ παρέχει έναν χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής όπου ενδεικτικά θύματα βίας και ναυαγίων μπορούν ξανά να αισθανθούν ασφάλεια μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και κοινότητας. Τόνισε ο υπουργός.

Όπως αναφέρει μάλιστα σε άλλο σημείο, πράγματι στο ΠΙΚΠΑ δραστηριοποιείται πληθώρα εθελοντών ελληνικών και ξένων οργανώσεων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες , που παραπέμπει εκεί ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα προς προσωρινή φιλοξενία στο ΠΙΚΠΑ ώστε να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Άλλωστε για αυτό το λόγο η δράση της έχει αναγνωρισθεί και βραβευτεί διεθνώς.

Καταλήγοντας ο υπουργός ενημερώνει πως το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μελετά την ένταξη του χώρου του ΠΙΚΠΑ στις δομές του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για φιλοξενία έως 120 ατόμων από τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα και σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου αποφάσισε το κλείσιμο της δομής του ΠΙΚΠΑ μετά από έλεγχο των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών κρίνοντας το
επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ας σημειωθεί πως ο υγειονομικός έλεγχος έγινε σε μια περίοδο που το ΠΙΚΠΑ φιλοξενούσε εκτάκτως περίπου 300 επιπλέον πρόσφυγες, οι περισσότεροι των οποίων, Κούρδοι που
είχαν μεταφερθεί εκεί, από την Αστυνομία, μετά από τα σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας το βράδυ της 25ης Μαΐου κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί από αυτούς κινδύνευσαν σοβαρά.

Ευρωβουλευτές υπέρ ΠΙΚΠΑ

Σήμερα έγινε γνωστή πρωτοβουλία της Σκα Κέλερ, συμπροέδρου της ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες συνυπογράφουν επιστολή-έκκληση προς την κ. Καλογήρου και το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό για να ενεργήσουν αρμοδίως ώστε να παραμείνει ανοικτή η μονάδα φιλοξενίας προσφύγων στο ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης.

Στην επιστολή σημειώνονται τα εξής, μεταξύ άλλων:

"Από την ίδρυσή του το 2012, το ΠΙΚΠΑ είναι ένας σημαντικός αυτο-οργανωμένος χώρος υποδοχής προσφύγων, υποστηριζόμενος από χιλιάδες εθελοντές, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην προστασία των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Καθώς πολλοί/ες από τους/τις ευρωβουλευτές έχουν επισκεφτεί τη Λέσβο και έχουν δει από κοντά το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αυτού του χώρου, ιδιαίτερα για την προστασία ευπαθών και ευάλωτων ατόμων, είναι σημαντικό οι κ.κ. περιφερειάρχης και δήμαρχος να μεριμνήσουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ."


 
Ελεύθεροι με όρους Λυκουρέζος και Παναγόπουλος
Χρηματική εγγύηση και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα οι όροι για τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο.
22.04.2019, 22:27
Με απόφαση ΣτΕ δεν θα πάρουν αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί
Δεν θα πάρουν αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί από το 2012, μετά την απόφαση της Ολομελείας του...
22.04.2019, 19:31
Κανονικά οι δηλώσεις πόθεν έσχες και από τους δικαστές
Κανονικά μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως όλοι, θα καταθέσουν δηλώσεις πόθεν έσχες και οι δικαστές και οι...
22.04.2019, 19:00
Missing Alert: Εξαφανίστηκε ο 35χρονος Φλογκέρτ από το Μαρούσι
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»...
22.04.2019, 18:14
Κατατέθηκε η αγωγή Λυκουρέζου κατά Παπακώστα
Αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Θρασύβουλου Κονταξή, ο...
22.04.2019, 18:04
Παναγόπουλος στον ανακριτή: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας η κατηγορία
Στη σφαίρα της φαντασίας βρίσκεται η κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση , όπως αναφέρει στο...
22.04.2019, 18:02
Μαραθώνια απολογία Λυκουρέζου στον ανακριτή-Τι υποστηρίζει
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:30 η μαραθώνια απολογία του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που διήρκσε έξι ολόκληρες...
22.04.2019, 18:01
Σειρά εκρήξεων και φωτιά σε κτήριο στο Ντέρμπι της Αγγλίας
Το περιστατικό «εκτιμάται πως δεν είναι ύποπτο» για την ώρα, σύμφωνα με την Αστυνομία. Δεν υπάρχουν...
22.04.2019, 17:29
Κύκλωμα με καλλιτέχνες που φωτογράφιζε ανήλικα κορίτσια εντόπισε η ΕΛΑΣ
Οι συλληφθέντες έλεγαν σε κοπέλες να φωτογραφηθούν με την υπόσχεση ότι θα προωθηθούν στον χώρο του...
22.04.2019, 17:17
Που θα στηθούν τα εκλογικά κέντρα στην Αθήνα
Τη χωροθέτηση των εκλογικών κέντρων των κομμάτων και των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών σε δημόσιους...
22.04.2019, 16:56

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.