Κλείσιμο

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου (upd)

Με οριακή πλειοψηφία, 13 ψήφους υπέρ και 12 κατά, σε διάσκεψη της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα επαναληφθεί και τις προσεχείς ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά πληροφορίες, έκρινε νόμιμες και συνταγματικές διατάξεις που αφορούν σημαντικά, αλλά τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τις περικοπές των συντάξεων που έχουν προνομοθετηθεί για τις αρχές του 2019.

Οι διασκέψεις των ανώτατων δικαστών για το σύνολο του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου» συνεχίζονται, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη συνταγματικότητα η μη των διατάξεων αυτών, που αφορούν περικοπές στις συντάξεις αλλά και το σύνολο του ασφαλιστικού νόμου.

Η διάσκεψη με την οριακή πλειοψηφία, που δεν είναι και η τελική, σύμφωνα με πληροφορίες, ασχολήθηκε με θέματα, όπως ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ζητήματα που άπτονται βασικών διατάξεων του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου και τα οποία είχαν θέσει προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων.

«Είναι προφανώς άδικη και μη βιώσιμη η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συντάξεις. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι συνταξιούχοι, και αυτό αφορά όλη την οικογένεια, ο παππούς και η γιαγιά ενισχύουν όλη την οικογένεια» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ. Όπως επισήμανε η κ. Σπυράκη, «με αυτή την κυβέρνηση και τις επιλογές της όσα έχουν υπογράφει και δεσμεύουν τη χώρα την επομένη πενταετία τα πράγματα θα είναι δύσκολα»

«Η περικοπή των συντάξεων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 είναι έργο Τσίπρα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δε λέμε ότι δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, αλλά ο κόσμος συγκρίνει» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.

Σχολιάζοντας από πλευράς του την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης τόνισε στον σταθμό μας ότι «οι περικοπές αυτές θα μας αφαιρέσουν τρεις έως τέσσερις συντάξεις τον χρόνο». 

«Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις στην ουσία» τόνισε. Οι συνταξιούχοι προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στις 15 Μαΐου στην Πλατεία Κοτζιά, για να μην εφαρμοστούν οι «θανατηφόρες», όπως τις χαρακτήρισε ο κύριος Κουμπούρης, περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) σημειώνει ότι το ΣτΕ με την απόφασή του αυτή αλλάζει όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου
TAGS: θεσμοί