ARD: Η Γερμανία προχωρά κανονικά με την παράδοση 6 υποβρυχίων στην Τουρκία

Η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά στην παράδοση έξι πολεμικών υποβρυχίων κλάσης 214 στην Τουρκία, παρά την επέμβαση της Άγκυρας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας και των προκλήσεών της στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτό μετέδωσε το ενημερωτικό πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης ARD, επικαλούμενο γραπτή ενημέρωση που έλαβε το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για όπλα που είναι απολύτως ενδεδειγμένα για να εξυπηρετήσουν την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο, είπε στο ARD η Σεβίμ Νταγκντελέν, στέλεχος του Die Linke, επισημαίνοντας μάλιστα πως η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια ως επιθετικό όπλο κατά της χώρας μας και της Κύπρου.

. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ευθέως στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στα Ίμια, αλλά και στις προκλήσεις της τουρκικής Αεροπορίας.

Τα έξι υποβρύχια ναυπηγούνται σε συνεργασία με τουρκική εταιρεία, που σημαίνει μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία.

Η κατασκευή τους δρομολογήθηκε από το 2009 και άρχισε το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή ακόμα και μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην γειτονική χώρα που έχει οδηγήσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και σε χιλιάδες συλλήψεις.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρει το ARD
, το Βερολίνο έχει «παγώσει» την αναβάθμιση και ενίσχυση ορισμένων γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων αρμάτων που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

«Είναι ακατανόητο γιατί, ενώ η θωράκιση των τανκ έχει σταματήσει τουλάχιστον για την ώρα, η εξαγωγή υποβρυχίων συνεχίζεται», σημείωσε η κ. Νταγκντελέν.
Πηγή: skai.gr