Κλείσιμο

Ο Ζάεφ απορρίπτει όνομα erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος

Σε ξεκάθαρη αμφισβήτηση των αιτημάτων της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, προέβη ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος, όπου και αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Υποστήριξε πως η διατήρηση του σημερινού ονόματος για εσωτερική χρήση δεν επηρεάζει την Ελλάδα, επιχείρημα που έχει επανειλημμένα απορρίψει η ελληνική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει επισημάνει πως σε αυτή την περίπτωση διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ που χρησιμοποιούνται εκτός συνόρων θα φέρουν ένα μη αποδεκτό όνομα.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για εξάλειψη των εκφάνσεων αλυτρωτισμού, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως θα πρέπει να εκπονηθούν διατυπώσεις που θα καθιστούν σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν τρέφει εδαφικές βλέψεις ούτε σχεδιάζει παρεμβάσεις στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Προσέθεσε όμως πως ανάλογες διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν από την ελληνική πλευρά, ενώ από την τοποθέτησή του δεν προκύπτει πως ήταν διατεθειμένος να ενσωματώσει τις εν λόγω διατυπώσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, με το MIA να μεταδίδει πως αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες, δηλαδή πριν από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μετά.

Δεν εξήγησε τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ μπει στο NATO με το συμφωνημένο νέο όνομα αλλά στη συνέχεια η συμφωνία ανατραπεί από τους πολίτες στις κάλπες.

Η ελληνική διπλωματία ούτως ή άλλως βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ