Εκπαιδευτική άδεια στον κρατούμενο Δημάκη ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τη λήψη θεσμικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, ζητούν από τον Σταύρο Κοντονή, 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκος Ξυδάκη.

Οι ερωτώντες κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν πως ενώ το αίτημα του Δημάκη περί άδειας με "βραχιολάκι" για εκπαιδευτικούς λόγους και συγκεκριμένα για την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απορρίφθηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών, με την επίκληση της δυνατότητας εξ' αποστάσεως παρακολούθησης μέσα από τη φυλακή, στην πραγματικότητα ο εν λόγω νόμος δεν υλοποιείται.

Αίσθηση προκαλεί, το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στην περίπτωση Δημάκη, κάνουν λόγο για ένα σπάνιο φαινόμενο στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, επειδή φυλακίστηκε για πρώτη φορά στα 19 του και έχει περάσει έκτοτε 17 έτη στη φυλακή, ενώ μοιάζουν να τον υπερασπίζονται με το σκεπτικό ότι αν και διέπραξε ληστείες δεν άσκησε ποτέ σωματική βλάβη σε άνθρωπο.

"Πέρασε το σύνολο σχεδόν της ενήλικης ζωής του στις φυλακές, πλην μερικών μηνών οπότε διέπραξε ληστείες και συνελήφθη, χωρίς πάντως να ασκήσει σωματική βλάβη σε άλλο άνθρωπο. Είναι 39 ετών σήμερα και έχει παραμείνει φυλακισμένος για 17 έτ, αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: " Κάποια στιγμή, κατόρθωσε αυτό που οφείλει να είναι το ζητούμενο για το σωφρονιστικό σύστημα: αντί να υποπέσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές ή σε χρήση ναρκωτικών εντός της φυλακής, αναζήτησε την αλλαγή του μέσω της μόρφωση".

Πέραν του αιτήματός τους για πρωτοβουλίες του Υπουργού Δικαιοσύνης προσωπικά για τον Βασίλη Δημάκη, οι κυβερνητικοί βουλευτές, ερωτούν τον κ. Κοντονή "σε ποιες ενέργειες, διοικητικές ή και νομοθετικές, μπορεί να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να υποβοηθούνται αποτελεσματικά στην παρακολούθηση των σπουδών τους κρατούμενοι φοιτητές και μαθητές".

Την ερώτηση εκτός από τον κ. Ξυδάκη συνυπογράφουν επίσης οι άλλοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και Φωτεινή Βάκη, καθώς και ο Νίκος Φίλης.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά