Μποζντάγ: Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι αντικείμενο ανταλλαγής

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης δεν είναι αντικείμενο ανταλλαγής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση τούρκου αξιωματούχου ότι οι δύο ένστολοι δεν θα προσφερθούν ως αντάλλαγμα για την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι δύο Έλληνες κρατούνται επί 38 ημέρες πλέον χωρίς κατηγορητήριο και χωρίς να έχει οριστεί η ημερομηνία της δίκης τους. Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει δύο αιτήματα για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, αλλά και δύο εφέσεις που έχουν καταθέσει οι έλληνες συνήγοροί τους.

«H σκέψη όλων είναι δίπλα στον αξιωματικό και τον υπαξιωματικό που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ευχόμαστε γρήγορα να έλθει για αυτούς η λευτεριά», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από το Φυλάκιο της Παναγιάς Οινουσσών. Λίγη ώρα αφότου αναχώρησε δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε, εμμέσως πλην σαφώς, την τύχη των δύο ένστολων με τους οκτώ Τούρκους. Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως οι οκτώ ήταν αναμεμειγμένοι στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.

«Δεν είναι δίκαιο να ασχολείστε τόσο με τους δύο έλληνες στρατιώτες ενώ δεν ασχολείστε με την έκδοση των τούρκων πραξικοπηματιών» είχε δηλώσει ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet στο περιθώριο της συνόδου Τουρκίας - ΕΕ στη Βάρνα στα τέλη Μαρτίου.

Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι δεν συσχετίζει τις δύο υποθέσεις.

Το πρωί τους δύο στρατιωτικούς επισκέφτηκε στην φυλακή ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ως απεσταλμένος του οικουμενικού πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Αμφιλόχιος μετέλαβε τους δύο στρατιωτικούς και τους μετέφερε τις ευχές του πατριάρχη Βαρθολομαίου για καλό Πάσχα και για ταχεία απελευθέρωση.

Στη συνέχεια μετέβη στο Φανάρι ώστε να ενημερώσει για την επίσκεψή του.
Πηγή: skai.gr