Διαφωνίες και στη Βιέννη για Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για ονομασία και Σύνταγμα

Με βασικές διαφωνίες για το Μακεδονικό να παραμένουν αλλά τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική λύσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Αντίθετα, λιγότερο σημαντική είναι σε αυτή τη φάση η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί τυχόν νέα ονομασία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αντί για αμετάφραστο όνομα στα σλαβικά, στο οποίο αρχικά επέμενε η ελληνική πλευρά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία άλλη γλώσσα.

Τα Σκόπια εμφανίζονται σταθερά αντίθετα στην προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα που ήθελε την ΠΓΔΜ να δηλώνει διατεθειμένη να προβεί σε αλλαγές στο Σύνταγμα. «Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία», αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την εβδομάδα μετά το Πάσχα, κι εφόσον εκεί υπάρξει πρόοδος ενδέχεται να προγραμματιστούν συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Οι διαβουλεύσεις στη Βιέννη
έγιναν υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμις, ο οποίος στη συνέχεια παραδέχτηκε μεν ότι «εκκρεμούν δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν», αλλά εκτίμησε «υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε πολλά θέματα».

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μετρημένη αισιοδοξία από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

O κ. Κοτζιάς από την πλευρά του σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν πλέον ταυτοποιήσει τα σημεία στα οποία διαφωνούν και τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη συνάντηση μετά το Πάσχα θα «είμαστε έτοιμοι για μεγάλο βήμα» προόδου.

Τόνισε πως τα βήματα που γίνονται είναι δύσκολα μεν, «αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά σε πιθανότητα μιας λύσης».

Σημείωσε επίσης ότι έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος στην κατάρτιση της ατζέντας συνεργασίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ που θα διέπει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων εφόσον υπάρξει συμφωνία για το όνομα.

Σε παρόμοια μετρημένο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος επισήμανε ότι όσο προχωρούν οι συζητήσεις βγαίνουν στην επιφάνεια και νέα ζητήματα.

Υπογράμμισε πως υπάρχει πρόοδος υπό προϋποθέσεις, κι ότι  οι δύο πλευρές έχουν πολλά πράγματα να «σκεφτούν και να μετρήσουν».
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ