Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτών

Απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα των δύο ελλήνων στρατιωτών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε ότι οι δυο έλληνες στρατιωτικοί έχουν υποβληθεί σε έρευνα για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και τελικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους για τη δεύτερη κατηγορία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί. Οι έρευνες περί κατασκοπείας μπορεί να βαρύνουν τον φάκελο εναντίον τους, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος.

Ο κ. Μποζντάγκ αποσαφήνισε μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τόνισε ωστόσο ότι η Άγκυρα «έχει δίκιο» στην υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που βρίσκονται στη χώρα μας. «Για την εκδίκαση [των τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική Δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», είπε.

Στην έρευνα περί κατασκοπείας
φαίνεται πως συνηγόρησαν οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο στρατιωτικοί υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από λαθρομετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει.

Υποστήριξαν ότι πέρασαν τα σύνορα αφότου χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Μήνυμα στην Άγκυρα να μην μετατρέψει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό και νομικό ζήτημα απεύθυνε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας την τουρκική πλευρά να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Σήμερα το πρωί οι συγγενείς των στρατιωτικών τους επισκέφτηκαν στη φυλακή με από άδεια των τουρκικών Αρχών.
Πηγή: skai.gr