Κοτζιάς για Έβρο: Η Τουρκία να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από αυτό, και να μην μετατρέπει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό, νομικό ζήτημα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για την υπόθεση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατιούνται στην Αδριανούπολη. 

«Το κύριο πρόβλημα στην περιοχή ακούει στο όνομα Τουρκία… Η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από μία αυξανόμενη νευρικότητα από μία αίσθηση ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκιο, όμως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ και της ΕΕ και καλό θα ήταν στην περίπτωσή μας να σέβεται όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της θαλάσσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με το νέο ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Όπως ανέφερε o υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία έδειξε, και δείχνει, μία προκλητικότητα στην Κύπρο, αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας, και αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στα fora που πρέπει να τεθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, το πρόβλημα της Κύπρου, και ο τρόπος που εξελίσσεται η συμπεριφορά Τουρκίας στην ΑΟΖ «επιβεβαιώνει ότι είχαμε και οι δύο δίκιο όταν λέγαμε ότι το κυπριακό ζήτημα είναι ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας, παρότι η Τουρκία υποστηρίζει τα περί του αντιθέτου».

Νομίζω, συνέχισε, ότι η συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη θέση και την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Κύπρο σήμερα αν η Τουρκία ήταν νομιμοποιημένη δύναμη από Κύπρο και Ελλάδα για να παρεμβαίνει στην περιοχή και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος και στη ΕΕ τόνισε ότι μαζί με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης. πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους μέλους που είναι ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακόλουθει επιθετική εξωτερική πολιτική, και να παρακάμπτει το δίκαιο της θαλάσσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω, είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. 

«Ο τουρκικός Τύπος επιχείρησε να καλλιεργήσει ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας» τόνισε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πηγή: skai.gr