Τουρκικός Τύπος: Οι κατηγορίες για τους Έλληνες στρατιωτικούς αναλυτικά

Τις κατηγορίες για τους Έλληνες στρατιωτικούς, που συνελήφθησαν την Πέμπτη σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, αναφέρει αναλυτικά ο τουρκικός Τύπος, όπως ανέφεραν νωρίτερα πληροφορίες από την Ελλάδα, στις κατηγορίες δεν περιλαμβάνεται η βαρύτερη, αυτή της κατασκοπίας. 

Σε ανταπόκρισή του δημοσιογράφου της από την Αδριανούπολη η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Milliyet που τιτλοφορείται «Τέθηκαν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στα σύνορα» αναφέρει ότι πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών: του ανθυπολοχαγού, Άγγελου Μητρετόδη, και του λοχία, Δημήτρη Κουκλατζή με το εξής αιτιολογικό:



-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης
-Υποψία διαφυγής
-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων
-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία
-Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό

Το ελληνικό δημόσιο από πλευράς του όρισε δύο δικηγόρους που θα ασκήσουν έφεση για την κράτησή τους. 

Επισημαίνεται ότι τόσο στην ιστοσελίδα της Milliyet όσο και σε αυτή της Hurriyet δημοσιεύονται φωτογραφίες από την προσαγωγή των στρατιωτών χωρίς όμως να φαίνονται πρόσωπα.



Η υπόθεση φαίνεται ότι θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς τουρκικές πηγές σχολίαζαν ότι «θα αποφασίσει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη για τους Έλληνες». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο Έλληνες κατέθεσαν ότι ακολουθούσαν κάποια ίχνη τα οποία κατέγραφαν με τα κινήτα τους τηλέφωνα, οπότε χάθηκαν. 

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες επικρατούσαν κατά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος, με την περιοχή να έχει σκεπαστεί από χιόνι φέρεται να τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη συνάντησή του με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. 



«Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά (fully engaged) με το θέμα (της σύλληψης) των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία. 

Τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με την προσαγωγή των δυο Ελλήνων


Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό, και ότι δεν τούς έχει απαγγελεί κατηγορία για κατασκοπία, αλλά μόνο για παράνομη είσοδο στην Τουρκία. 



Ο επαγγελματίας οπλίτης Δημήτρης Κουκλατζής

Άλλωστε, οι τουρκικές εφημερίδες συσχέτιζαν νωρίτερα την υπόθεση με τους οχτώ τούρκους στρατιωτικούς, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δεν τους εξέδωσε».

Τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων κατασχέθηκαν και ερευνώνται από τις τουρκικές αρχές.



Τι λένε οι συγγενείς 

Συγκλονισμένοι δήλωσαν σε άλλο ιστότοπο οι συγγενείς των δυο στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα.

«Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας» δήλωσε ένας εκ των οικείων τους, προσθέτοντας: «πιστεύουμε στο Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites».

«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το παιδί μας και θέλουμε να μάθουμε αν είναι καλά στην υγεία τους και τα δυο παιδιά. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ας είναι καλά στην υγεία τους τα παιδιά και τα διεθνή θέματα θα λυθούν» τόνισε ένας άλλος.



"Τυπικό περιστατικό" 


Για «τυπικό περιστατικό» έκανε λόγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.  Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

«Όσον αφορά τα σενάρια περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους που είναι στην Ελλάδα, ή η σύνδεση του θέματος με οτιδήποτε άλλο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» είχε δηλώσει.

Την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία. 

Πηγή: skai.gr