Πάιατ: Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά (fully engaged) με το θέμα (της σύλληψης) των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» επισήμανε την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Νωρίτερα, o κ. Πάιατ είχε εκφράσει την ανησυχία του για μια «ακούσια αντιπαράθεση» Ελλάδας – Τουρκίας, όπως την χαρακτήρισε, κάτι που υπενθύμισε ότι είχε πράξει και προ ενός έτους. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένα ατύχημα θα ήταν το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή» ωστόσο, όπως διευκρίνισε «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα».

Ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την επιθυμία των να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Τουρκίας ως κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, «κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας».
«Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους λόγους να θέλει να δει την Τουρκία να παραμένει σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο αμερικανός πρέσβης.

Όπως επισήμανε για το Σκοπιανό, «ενδιαφερόμαστε έντονα» για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. «Είναι σαφές στις ΗΠΑ ότι και οι δύο κυβερνήσεις βλέπουν (τις διαπραγματεύσεις) ως ευκαιρία για μια λύση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημείωσε.

«Όσο δυνατότερη είναι η Ελλάδα, όσο υγιέστερη είναι η ελληνική οικονομία, τόσο περισσότερο η Ελλάδα υα μπορεί να δρα ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ακόμα ο Τζέφρι Πάιατ.


Πηγή: skai.gr