Ζάεφ: Ευχή και επιθυμία για λύση έως το Μάρτιο- Όχι σε αλλαγές στο σύνταγμα

Την «ευχή και την επιθυμία του, όχι μόνο τη δική του, αλλά και όσων έχουν εμπλακεί στην διαπραγμάτευση» όπως αναφέρει, για λύση της διαμάχης για το όνομα έως το τέλος Μαρτίου, εκφράζει ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Balkan Insight, επιμένοντας εντούτοις στο να μη γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα.

Ο κ. Ζάεφ δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» ενώ για τον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζει ότι «καταβάλει κι εκείνος προσπάθεια».

«Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή… Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει.

Πάντως, όσον αφορά την πιθανότητα αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ ξεκαθαρίζει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», συμπληρώνοντας πάντως, ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό».

«Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια "παράκαμψη", χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη» σημειώνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να οδηγούμαστε από τα γεγονότα. Όταν πρόκειται για τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας δεν έχω καμία επιφύλαξη (να πω) ότι εμείς παίρνουμε το βόρειο ή το ανώτερο τμήμα της, το νότιο μέρος ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό τμήμα ανήκει στη Βουλγαρία» παρατηρεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Όπως σημειώνει, αν σεβαστούμε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε μια λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα... Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με πράγματα που θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα και το μόνο που θα κάνουν είναι να μας απομακρύνουν από μια λύση» υποστηρίζει.



Πηγή: skai.gr