Δικαστικές πηγές: Η Novartis δωροδοκούσε και το 2017 - Αδύναμη η δικογραφία

Στα χέρια της Δικαιοσύνης αναμένεται να επιστρέψει η δικογραφία για τη Novartis σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, ενώ την ίδια ώρα, νέα στοιχεία που προκύπτουν καταδεικνύουν ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός συνέχιζε τις δωροδοκίες και το 2017.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι από τους δικαστικούς λειτουργούς προεξοφλούν ότι η υπόθεση δεν θα παραμείνει για πολύ στην Προανακριτική, και η δικογραφία σύντομα θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, καθότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, πέραν των τριών καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων που είναι εν πολλοίς ατεκμηρίωτες, καθώς δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία να τις συνοδεύουν.

Όπως εκτιμούν oι δικαστικές πηγές, η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη με «όχημα» απόφαση της Προανακριτικής, για πρώτη φορά, ότι ένα από τα αδικήματα που αφορά τους δέκα πολιτικούς, η δωροδοκία, δεν έχει παραγραφεί. Η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνά της για το ξέπλυμα έτσι κι αλλιώς, καθώς το αδίκημα αυτό εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

Οι δικαστικές πήγες εκτιμούν πάντως ότι υπάρχει και η πιθανότητα η δικογραφία να παραμείνει περισσότερο στην Προανακριτική, καθώς οι 10 εμπλεκόμενοι πολιτικοί, και η αντιπολίτευση, ζητούν έρευνα σε βάθος. Δεν αποκλείουν επίσης την άσκηση διώξεων με βάση τα στοιχεία που βρεθούν στο μέλλον.

Ας σημειωθεί ότι οι έρευνες για την εμπλοκή γιατρών και κρατικών αξιωματούχων στην υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζονται, με τα ονόματα, και τα ποσά, στη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για δωροδοκία από τη φαρμακοβιομηχανία να αυξάνονται.

Πρόκειται για νέα ονόματα περίπου 300 γιατρών του δημοσίου και ιδιωτών με ποσά που ανέρχονται σε περίπου 1.000 ευρώ για τον καθένα. Τα νέα ονόματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα με τους σχεδόν 4.000 γιατρούς, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο σκέλος της ποινικής διαδικασίας, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά τις δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Όπως προκύπτει μάλιστα από την έρευνα, η Novartis συνέχιζε την τακτική των δωροδοκιών και μετά το 2016, το 2017, παρά τις εν εξελίξει έρευνες από το FBI, την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και τις δικαστικές αρχές άλλων χωρών.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου