Ζάεφ: Η λύση στο Σκοπιανό πρέπει να προστατεύει αξιοπρέπεια και ταυτότητα

Την ανάγκη να βρεθεί οριστική λύση στο ονοματολογικό που θα προστατεύει «την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Το θέμα της ταυτότητας έχει αναδειχτεί σε ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, με τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM Νικολά Ντιμιτρόφ να έχει διαμηνύσει πως δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση η «μακεδονική» ταυτότητα. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος εκ νέου στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Ζάεφ υποστήριξε πως η ΠΓΔΜ δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, παραθέτοντας ως απόδειξη την απόφαση της κυβέρνησής του να αφαιρέσει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων και από την εθνική οδό που οδηγεί στην Ελλάδα.

Στάθηκε στην αναγκαιότητα να βρεθεί λύση ώστε να ανοίξει η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας όμως ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία που δεν θα εγγυάται την «αξιοπρέπεια των δύο πλευρών». Για αυτόν τον λόγο, τόνισε, πρέπει να συνεχιστεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

«Χωρίς αξιοπρέπεια, δεν γίνεται. Και το αντίστροφο: Αν καταστρέψουμε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, ή τις προσδοκίες της, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση «που θα δίνει επαρκείς εγγυήσεις στα δύο έθνη».

Χαιρέτισε τις προσπάθειες του ομολόγου του Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση λύσης, σημειώνοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός είναι «ειλικρινής» και «πιστεύει ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του».

Κατά την παρουσία του στο Βερολίνο ο κ. Ζάεφ μίλησε και στο σοσιαλδημοκρατικό Ίδρυμα Friedrich Ebert, όπου διευκρίνισε πως παρά το ενδιαφέρον της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας στα δυτικά Βαλκάνια, για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει στρατηγική λύση πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
TAGS: ΠΓΔΜ